Δήμας: Μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για τη στήριξη των ανέργων

Τον προγραμματισμό της κυβέρνησης προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης (ΕΤΠ) για τη στήριξη των ανέργων την περίοδο 2014-2020 ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας ασκώντας σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Στην ερώτηση του προς τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και εργασίας ο Χρίστος Δήμας αναφέρει πως για την παραπάνω περίοδο δικαιούχοι μπορεί να είναι αυτοαπασχολούμενοι, έκτακτοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου ενώ μέχρι τα τέλη του 2017, νέοι που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.

Ειδικά για τους νέους, ο βουλευτής Κορινθίας στην ερώτησή του επισημαίνει την ανάγκη να γίνουν άμεσα οι σχετικές ενέργειες καθώς η συγκεκριμένη δαπάνη είναι επιλέξιμη την επόμενη διετία. Τέλος, ζητά να πληροφορηθεί τον λόγο για τον οποίο η χώρα μας - σε αντίθεση με άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση - έχει σε πολύ μικρό μόνο αριθμό περιπτώσεων ενεργοποιήσει μέχρι σήμερα το ΕΤΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΤΠ συστάθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να παρέχει στήριξη σε άτομα που χάνουν τη θέση εργασίας τους είτε εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών και μπορεί να συγχρηματοδοτεί μέτρα, όπως: βοήθεια για αναζήτηση εργασίας, συμβουλές σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση, υπηρεσίες επαγγελματικής καθοδήγησης, επιχειρηματικότητα και σύσταση επιχείρησης. Μπορεί ακόμη να παρέχει επιδόματα κατάρτισης και κινητικότητας/μετεγκατάστασης, ημερήσια αποζημίωση, ή παρόμοιες μορφές στήριξης.