Στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης βρέθηκε, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι κατηγορίες του πρύτανη Θ. Φορτσάκη κατά τριών βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που το επισκέφθηκαν, ότι είναι υποκινητές της κατάληψης στο χώρο της πρυτανείας.
Το θέμα άνοιξε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ομοφωνία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στα ΑΕΙ, ενώ στηρίζοντας τον κ. Φορτσάκη, επεσήμανε ότι οι αποφάσεις για τα θέματα ασφάλειας και καθαριότητας εμπίπτουν στο αυτοδιοίκητο κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ και έχει δικαίωμα το δικαίωμα να καθορίσει όρους εισόδου και εξόδου.
Στην αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώς Φωτίου, που ήταν μία εκ των τριών βουλευτών που επισκέφθηκαν την πρυτανεία, ο Ανδρέας Λοβέρδος αντέτεινε ότι “στις πρυτανείες κανείς δεν δικαιούται να πει ότι ο χώρος είναι ξέφραγο αμπέλι, όποτε θέλω μπαίνω, όποτε θέλω βγαίνω”.
“Η δική μας παρέμβαση και η έκκληση που κάνω είναι να προχωρήσει το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 χωρίς τέτοια φαινόμενα”, πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.
“Εμείς ανησυχούμε πάρα πολύ για τα όσα συμβαίνουν στο ΕΚΠΑ. Εργαζόμενοι κλειδώνονται μέσα και ξεκλειδώνονται όταν λήγει η βάρδια τους”, απάντησε η κ. Φωτίου και χαρακτήρισε απαράδεκτες και πρωτοφανείς τις κατηγορίες του κ. Φορτσάκη κατά των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματική συμπεριφορά και πολιτειακή ανωμαλία. “Αυτές οι εκφράσεις προς βουλευτές και ακαδημαϊκούς είναι απαράδεκτες, πρωτοφανείς και παραπέμπουν σε άλλες εποχές που δεν θέλει κανείς να θυμάται. Εμείς σεβόμαστε τον πανεπιστημιακό θεσμό και όχι τον κ. Φορτσάκη. Θα κάνουμε διάλογο, εφόσον ο κ. Φορτσάκης ζητήσει συγνώμη και αποσύρει τις κατηγορίες”, πρόσθεσε η κ. Φωτίου.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς επεσήμανε ότι σκοπός της επίσκεψης στην πρυτανεία ήταν να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές πήγαν χωρίς να φοράνε καμία κουκούλα. Ζήτησε δε την προστασία της Βουλής για τις βαριές κατηγορίες που διατύπωσε ο πρύτανης κατά βουλευτών.
Έντονα αντέδρασε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, που κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι δείχνει ανοχή σε συμπεριφορές και πρακτικές κουκουλοφόρων, καταλήψεων και τρομοκρατίας.
- “Μας παρακολουθεί ο κόσμος”, αντέτεινε η κ. Φωτίου.
- “Βεβαίως. Και ξέρει και ποιοι είναι οι πυρπολητές και ποιοι χτίζουν πόρτες πρυτάνεων. Εμάς μας ενδιαφέρει τα ελληνικά πανεπιστήμια να γίνουν όπως λειτουργούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική. Να μην υπάρχουν νονοί και εικόνες ντροπής που προσβάλλουν όλους μας. Όταν θα έχετε και εσείς αυτές τις απόψεις τότε να έρθετε να μας ελέγξετε”, απάντησε ο κ. Λυκουρέντζος.
Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, κατηγόρησε τον πρύτανη του ΕΚΠΑ ότι πυροδοτεί το κλίμα και χαρακτήρισε αδιανόητο να μην μπορούν πανεπιστημιακοί που είναι και βουλευτές να επισκέπτονται τα πανεπιστήμια.
Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας αντέτεινε, με τη σειρά του, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ανησυχεί μεν τώρα που ο πρύτανης κάνει το αυτονόητο για να προστατεύσει ένα δημόσιο κτίριο, ενώ, όπως είπε, δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία όταν καίγονται πανεπιστήμια ή χάνονται τα εξάμηνα. “Μπάτε σκύλοι αλέστε θέλετε να γίνει η χώρα; Δεν θα σας αφήσουμε, όμως. Γιατί αυτό θέλετε. Την αναρχία. Δεν θα σας αφήσουμε όμως”, είπε.
“Δεν έχετε δικαίωμα να μπαίνετε έτσι κ. συνάδελφοι. Να ανησυχείτε ναι, αλλά ανήσυχους έλεγαν τους τραμπούκους έξω από τις διαδηλώσεις, εσείς είστε σοβαροί άνθρωποι, δεν είστε τραμπούκοι, αφήστε αυτά ότι είναι απαράδεκτο”, είπε, κλείνοντας το θέμα, ο κ. Λοβέρδος. “Τι πάει να πει ανησυχήσαμε; Είδαμε φως και μπήκαμε. Που μπήκαμε; Είστε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρέπει να ξέρετε ποιος είμαι ο ρόλος σας, στους χώρους που καταστρέφονται πίνακες, στις κινητοποιήσεις του 2011. Σωστά ο πρύτανης πήρε τα μέτρα που πήρε. Μένει να τα εφαρμόσουμε με καλή διάθεση όλοι και μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη, δεν συμφέρει κανέναν. Ούτε την πατρίδα, ούτε τους φοιτητές”, κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.