Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ με ψήφους 76 κατά, 61 υπέρ και ένα λευκό καταψηφίστηκε τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για τη συμπλήρωση του προγράμματος που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ με άμεσα μέτρα “που θα θίγουν τις νεοφιλελεύθερες δομές του συστήματος”.
Σε σύντομη παρέμβασή του, λίγο πριν την λήξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη συλλογικής δράσης και της συνεργασίας μεταξύ των στελεχών και των μελών όλων των τάσεων. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι “όλα θα γίνουν στην ώρα τους” και με βάση τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος, αναφερόμενος στις συνεργασίες και τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.
Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτενής διαβούλευση μεταξύ κορυφαίων στελεχών και της ηγεσίας σχετικά με το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερή Πλατφόρμα υπογράμμισε στις διαβουλεύσεις αυτές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί με πρόσωπα που είχαν ευθύνη και ρόλο στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην Ελλάδα και υπό αυτήν την οπτική θα πρέπει να υπάρξει ένα αυστηρό, όσο και σαφές, πλαίσιο σχετικά με τις συνεργασίες, κυρίως σε επίπεδο συγκρότησης ψηφοδελτίων. Ο κ. Τσίπρας και άλλα στελέχη συμφώνησαν με την θέση αυτή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι και η δική του σταθερή θέση, που τονίστηκε και στην εισηγητική ομιλία του, είναι ότι το κόμμα δεν πρόκειται να γίνει πλυντήριο και ότι θα υπάρξει μια “κόκκινη γραμμή” στο θέμα αυτό.
Η διαβούλευση έφερε αποτέλεσμα, και έτσι η Αριστερή Πλατφόρμα απέσυρε την τροπολογία, σε κλίμα ικανοποίησης σε όλες τις πλευρές. Το θέμα των ψηφοδελτίων θα απασχολήσει την ΚΕ σε επόμενη συνεδρίασή της.
Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα, και η οποία καταψηφίστηκε, προέβλεπε να περάσουν υπό δημόσια ιδιοκτησία οι τράπεζες, να ανατραπεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ, να υπάρξει ισχυρή παρέμβαση υπέρ του δημοσίου σε κλάδους κοινής ωφέλειας και να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και ο μεγάλος πλούτος.