Διάχυτη είναι πλέον η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Η Ελλάδα από εκεί που φαινόταν να βρίσκεται κοντά στο να αποτινάξει από πάνω της το βραχνά των μνημονιών και των δεσμεύσεων απέναντι στο ΔΝΤ και τους υπόλοιπους ξένους δανειστές, ξαφνικά βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Τα spread έχουν πάρει την ανηφόρα, το χρηματιστήριο κατακρημνίζεται αλλά το χειρότερο όλων είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έγινε και πάλι το επίκεντρο της προσοχής των αγορών.
Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους γι αυτό. Όπως εκτιμούν από την πλευρά της κυβέρνησης έγιναν λάθος χειρισμοί. Επικράτησε υπερβολική αισιοδοξία στο κομμάτι της εξόδου από την αγκαλιά του ΔΝΤ, δίχως όμως να σταθμιστούν με ακρίβεια τα πραγματικά δεδομένα και οι αντιδράσεις τω αγορών.
Οι διαδοχικές επισκέψεις τόσο του πρωθυπουργού στην Άνγκελα Μέρκελ όσο και του Γκίκα Χαρδούβελη στην Κριστίν Λαγκάρντ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η κυβέρνηση είχε τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα της μία βέβαιη έξοδο από την επιτήρηση του ΔΝΤ, προκειμένου αφενός να αντιμετωπίσει το κλίμα εσωστρέφειας που υπάρχει σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αφετέρου την δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, δεν πήρε τίποτα το ουσιαστικό και ικανό να καθησυχάσει τις αγορές. Το υπέρμετρο κυβερνητικό κλίμα αισιοδοξίας δεν φαίνεται να το συμμερίστηκαν οι αγορές. Η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο και ήδη στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν φόβους ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει χαλάρωση και έξοδος από το ΔΝΤ αλλά αντίθετα οι απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, δημόσιο, αγορές και μείωση ελλειμμάτων θα ενταθούν.
Μάλιστα το κλίμα βάρυναν οι δηλώσεις της Σοφίας Βούλτεψη για τα άδεια ΑΤΜ αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που προκάλεσε έντονο προβληματισμό.