Κουβέλης: Αλλαγή πολιτικής, μόνο με αλλαγή κυβέρνησης

Επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, εμφανίστηκε κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κατηγορώντας τη μεν κυβέρνηση για εμμονή σε λανθασμένες πολιτικές, τη δε αντιπολίτευση για υποσχέσεις “εύκολων και μαγικών λύσεων”.

“Η αισιοδοξία που προβάλλει η κυβέρνηση, δεν αντιστοιχεί στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Η περιγραφή μιας εικονικής πραγματικότητας, πως δήθεν η κρίση τελειώνει, δεν βοηθάει. Μόνο οι αλήθειες βοηθούν”, υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, τονίζοντας πως “εύκολες και μαγικές λύσεις βεβαίως δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως λύσεις δίκαιες και αποδοτικές”.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διερωτήθηκε ποιο το νόημα της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως ο στόχος είναι προφανής: “μια επίπλαστη κυβερνητική ενότητα που θα διασφαλίσει μία ελάχιστη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος”.

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε πως είναι ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης, με όλες τις διαφορές και τις αντιθέσεις τους, να συζητήσουν και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα με ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας στην αγορά.

“Τώρα είναι η ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της χώρας σε μια θεσμικά συγκροτημένη δημοκρατία, με μια οικονομία ανοικτών αγορών, με ρύθμιση και εποπτεία, με ισχυρή επιχειρηματικότητα και ίσες ευκαιρίες για όλους. Δεν πρέπει να σπαταληθεί μια τέτοια ευκαιρία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος που να οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα. Με πλεονάσματα υποσχέσεων δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες”, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε πως αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος είναι πολιτικές με βαθύ προοδευτικό περιεχόμενο, που θα μετακινεί την πολιτική από τη συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται, σε προοδευτική κατεύθυνση, εξηγώντας πως η αλλαγή αυτή προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης, ενώ έθεσε εκ νέου το ζήτημα της απλής αναλογικής, σχολιάζοντας ότι είναι το εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει αυθεντικά τη λαϊκή βούληση και ωθεί τις πολιτικές δυνάμεις σε συνθέσεις.

“Δε συναινούμε στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Είμαστε υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Δεν επενδύουμε στην αποτυχία της χώρας, δεν επενδύουμε στον λαϊκισμό, αλλά ταυτόχρονα δεν αποδεχόμαστε την πολιτική που καθηλώνει την κοινωνία στη φτώχεια και τη στασιμότητα. Η Δημοκρατική Αριστερά δε δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση”, κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.