«Βίαιη και επικίνδυνη υποβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας» διαπίστωσε η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη.
«Το υπουργείο Εξωτερικών δεν βρίσκει να πει μια κουβέντα, όταν η Γερμανία, παραμερίζοντας τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συγκαλεί στο Βερολίνο τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ορίζοντας την Αλβανία ως εκπρόσωπο όλων και θέτοντας εκτός πλαισίου του ΟΗΕ το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της FYROM. H Ελλάδα απείχε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου υπερψηφίστηκε η πρόταση 77 χωρών με επικεφαλής την Κίνα και με πρωτοβουλία της Αργεντινής, για μια διεθνή Σύμβαση που θα αφορά τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους και θα αποτελεί όπλα στα χέρια των μικρών χωρών», κατήγγειλε η κ. Βαλαβάνη.
«Η Ελλάδα, χρειάζεται συμμαχίες, από τις πιο σύντομες μέχρι τις πιο μακροπρόθεσμες, με κριτήριο τα συμφέροντα του τόπου και του εργαζόμενου λαού και σε βάση αμοιβαίου οφέλους. Χρειάζεται να αναπτύξει σταθερές και ισότιμες σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με τις χώρες BRICS (σ.σ. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) και πριν απ' όλα με την Κίνα και τη Ρωσία. Χρειάζεται να στηρίξει κάθε φιλειρηνική δύναμη και δύναμη αντίστασης στον ηγεμονισμό, να αντικαταστήσει τη μη διπλωματία με την ενεργή διεκδίκηση. Να στηρίξει αποφασιστικά τον κυπριακό λαό απέναντι σε εκβιασμούς της τουρκικής κυβέρνησης», υποστήριξε η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Τις «προκλητικές ενέργειες» της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου στηλίτευσε στην ομιλία του και ο Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος ωστόσο συνέδεσε τις εξελίξεις στη νοτιανατολική περιοχή της Μεσογείου, με τα γενικότερα συμφέροντα που προωθούν οι «ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
«Για τη διασφάλιση των συμφερόντων και των κερδών των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, αναπτύσσεται η θεωρία της επέμβασης στο όνομα της αντιμετώπισης του λεγόμενου ισλαμικού κράτους. Όπως στο πρόσφατο παρελθόν στήριξαν την Αλ Κάιντα, έτσι και σήμερα, με αφορμή και πρόφαση τους τζιχαντιστές, τους αξιοποιούν για να επεμβαίνουν εναντίον χωρών και λαών. Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην οποιαδήποτε επέμβαση των ιμπεριαλιστών», δήλωσε ο Σπύρος Χαλβατζής για να επισημάνει στη συνέχεια, πως «είτε με τη συγκυβέρνηση είτε με την εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, οι σχέσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν θα διαταραχθούν- και είναι καίριο ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει την εργατική τάξη».
Την έντονη ανησυχία της ίδιας και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για την «ενδοτικότητα» της κυβέρνησης σε σχέση με το «Μακεδονικό», εξέφρασε η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. «Η Ελλάδα φαίνεται πως χάνει σημαντικά ό,τι χτίστηκε τόσα χρόνια, ακόμα και με το βέτο που έβαλε στο ΝΑΤΟ ο Κώστας Καραμανλής. Ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία πριν από τη λέξη Μακεδονία. Εκχωρείτε και επίσημα στα Σκόπια, το όνομα της Μακεδονίας; Οι πάγιες ελληνικές θέσεις είναι πως η χώρα μας δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγα αυτής - και αυτές ισχύουν!» ανέφερε στην ομιλία της η κ. Τσαρουχά.