Λαφαζάνης: Μόνη λύση και διέξοδος για το χρέος η διαγραφή

Ως μοναδική λύση και διέξοδο για το θέμα του χρέους παρουσίασε τη διεκδίκηση της διαγραφής μέρους του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας πως αυτό δεν είναι μόνο αριστερή απαίτηση, αλλά θα έπρεπε να ήταν αίτημα εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης.

“Λέτε πως το χρέος είναι ένα θέμα που θα πρέπει να στηρίξουμε όλοι. Βεβαίως. Όμως η χώρα δεν έχει μόνο χρέος, αλλά και της χρωστάνε. Το γνωρίζετε αυτό; Είναι λάθος που λέμε πως υπάρχει κατοχικό δάνειο; Δεν είναι οφειλή της Γερμανίας και νόμιμη απαίτηση της χώρας, διεθνώς αναγνωρισμένη;”, διερωτήθηκε ο κ. Λαφαζάνης μιλώντας στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας πως “ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος που δεν θα έχει γραμμένο αυτό το γερμανικό χρέος”.

Ο κ. Λαφαζάνης υπερασπίστηκε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη για τις αναφορές του περί χαριστικών ρυθμίσεων προς όφελος επιχειρηματιών, σχολιάζοντας: “Δεν ξέρετε τι γίνεται σε κάθε νομοσχέδιο με τις χαριστικές τροπολογίες -οι περισσότερες εκπρόθεσμες- που δεν τις ξέρει κανείς, δεν περνάνε καν απ' το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις ψηφίζετε άρον-άρον; Δεν γνωρίζετε πως αναφέρονται σε δώρα και εξυπηρετούν συμφέροντα;”.

Χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε τροπολογία που είχε κατατεθεί στις 7 Μαρτίου. Υποστήριξε ότι ήταν “γραμμένη στα αλαμπουρνέζικα”, με την οποία, όπως πρόσθεσε, “η κυβέρνηση διέγραψε αναδρομικά βεβαιωμένα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τριγωνικές συναλλαγές - δηλαδή εκατοντάδες εκατομμύρια φοροαποφυγής. Και ζητήσαμε βεβαίως ονομαστική ψηφοφορία”. Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε πως η κυβέρνηση κάλυψε με ισχύ νόμου τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Siemens, η οποία προέβλεπε επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της και 60 εκατ. ευρώ στην εταιρεία “Πίτσος”.

“Ούτε ένα ευρώ επένδυση δεν έγινε. Και σας ρωτώ: Γιατί δεν εφαρμόζετε τον νόμο; Δεν είναι νόμος του κράτους;”, αναρωτήθηκε ο κ. Λαφαζάνης. “Ο νόμος είναι συγκεκριμένος, τα συμφέροντα συγκεκριμένα και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένη. Περιμένουμε την απάντησή σας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.