Υψηλοί τόνοι επικράτησαν κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με τις κατηγορίες να εκτοξεύονται εκατέρωθεν ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας και “αντ' αυτού” του πρωθυπουργού, Μάκη Βορίδη, ο οποίος επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για διγλωσσία και επισημαίνοντας αντιφάσεις ανάμεσα στην ιδρυτική του διακήρυξη και τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα, σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική.
Διαβάστε: Βορίδης: Έχουμε όλους τους καλούς Έλληνες μαζί μας
Ακολούθησε η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς βουλευτές όταν έκανε λόγο για ισχυρούς επιχειρηματίες που τηλεφωνούν στο Μέγαρο Μαξίμου και απαιτούν να ακυρωθούν νόμοι. Το λόγο πήρε κατόπιν ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, που μίλησε για “συκοφαντίες” του αντιπροέδρου της Βουλής και ζήτησε ονόματα, με τον κ. Δραγασάκη να απαντά πως “τα ονόματα όλα θα τα αποκαλύψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ".
Διαβάστε: Δραγασάκης: Μεγαλοεκδότες και εφοπλιστές τηλεφωνούν στο Μαξίμου
Ακολούθησε η τοποθέτηση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα, που διεμήνυσε πως “αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι προς την κυβέρνηση, είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα, για τις προσπάθειες που έκανε ο ελληνικός λαός” και χαρακτήρισε απαράδεκτα τα όσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει περί δυσαρμονίας της σημερινής Βουλής και του λαϊκού αισθήματος, καταλογίζοντας στο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι προτάσεις του δεν εδράζονται σε παραδοχές. Χαρακτήρισε εξάλλου “καινοφανή” τον όρο που χρησιμοποίησε ο Γιάννης Δραγασάκης περί 'απόσυρσης χρέους”, διερωτήθηκε ποιο μοντέλο ανάπτυξης προτείνει και για να καταδείξει την “πολυφωνία” στο κόμμα ρώτησε: “Που κάθισε η μπίλια αυτή την εβδομάδα;”.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννης Δημαράς, καταλόγισε υποκρισία στην πρωθυπουργική πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, σχολιάζοντας πως δεν θα συμβεί αυτό που ισχυρίζονται από την κυβερνητική πλευρά, ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης θα τεθεί τέρμα στην προεδρολογία και στην εκλογολογία, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δεδηλωμένη και δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να αδιαφορεί για το τι επιθυμεί ο ελληνικός λαός και διαπίστωσε μικροκομματικά ερείσματα στην υποβολή της πρότασης.
Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “αρνείται να αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας, να διεκδικήσει την αποκατάσταση των λαθών του εξοντωτικού προγράμματος, που μας επέβαλλαν, να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ολίγων και να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πελατειακού κράτους, που συντηρεί με τις πολιτικές της” και μίλησε για “αδήριτη ανάγκη να υπάρξει μια νέα κατεύθυνση για τη χώρα, μια ριζική αλλαγή της πολιτικής, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα”, ενώ έκανε λόγο για υπαρκτό κίνδυνο “να εδραιωθεί μια κατάσταση, απόλυτα διχασμένης κοινωνίας”.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε πως το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης ως επιλογή της κυβέρνησης στο πλαίσιο επιχείρησης συσπείρωσης, και υποστήριξε ότι στόχος της είναι “να την αποσπάσει για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή πολιτική της, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού”.
“Χωρίς τους οκτώ φυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται 151 βουλευτές για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά 146. Γι' αυτό τους έχουν στη φυλακή”, ανέφερε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, που ισχυρίστηκε ακόμα πως ο Μάκης Βορίδης, όταν ήταν 33 ετών, είχε επισκεφθεί τη Χρυσή Αυγή συνοδευόμενος από συνεργάτη του, “οπότε ήταν αρκετά μεγάλος για να ξέρει τι κάνει”.
Τέλος, ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών, Θόδωρος Παραστατίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για περιφρόνηση και ασυνέπεια προς το λαό. “Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης γυρνούν από κανάλι σε κανάλι για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Επικαλούνται αστάθεια και απόσυρση καταθέσεων αν διαδεχθεί αυτήν την κυβέρνηση μία άλλη. Ίσως δεν έχετε ακόμα αντιληφθεί πως εσείς κυβερνάτε και πως εσείς είστε υποχρεωμένοι να απολογηθείτε στον λαό και όχι κάποιοι άλλοι. Γιατί δεν ολοκληρώσατε τον έλεγχο των καταθέσεων που συμπεριλαμβάνονται σε διάφορες λίστες; Από πότε η δημοκρατική διαδοχή στο πλαίσιο του πολιτεύματος παραπέμπει σε αστάθεια;”, διερωτήθηκε ο κ. Παραστατίδης.