Συνέδριο ΔΗΜΑΡ: «Ναι» στην αυτόνομη πορεία – Υποψήφιος ο Φ. Κουβέλης

«Ναι» στην αυτόνομη πορεία της ΔΗΜΑΡ, αποφάσισε το 3ο Συνέδριο της παράταξης, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα εσωκομματικών εντάσεων και αντεγκλήσεων για την υποψηφιότητα του προέδρου Φ. Κουβέλη.

Νωρίτερα,ο πρόεδρος απέρριψε ομόφωνη πρόταση που του κατέθεσαν εννέα βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ώστε να αποσυρθεί και να μην είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος στο εν εξελίξει Συνέδριο. Οι βουλευτές πρότειναν να τον διαδεχθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Τσούκαλης.

"Θα είμαι υποψήφιος ξανά και θα αποφασίσει το συνέδριο" είπε, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε για τον τρόπο που έθεσε και χειρίστηκε το ζήτημα της παραίτησής του, έπειτα από το οδυνηρό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. «Δήλωσα εκείνες τις πρώτες δραματικές ώρες ότι η παραίτηση μου είναι στη διάθεση των οργάνων του κόμματος για να μη υπάρξουν, από το βαρύ κλίμα του αποτελέσματος, φυγόκεντρες τάσεις" επεσήμανε ο κ. Κουβέλης.

Όσον αφορά στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα του για την Προεδρία της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε με έμφαση: «Δεν ενδιαφέρομαι. Θα με κολάκευε -ποιον άλλωστε όχι- αλλά υπήρχε η σπουδή συντρόφων ότι δεν θα ψηφίσουμε ακόμη κι αν ήταν ο Κουβέλης υποψήφιος». 

Επιπλέον ο κ. Κουβέλης περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τις επιθέσεις που έχει δεχτεί, λέγοντας «Εαν τα χτυπήματα αφήναν στίγματα στο σώμα μου και σήκωνα το πουκάμισο, θα ήταν διάστικτο το κορμί μου».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να εξασφαλίσει την ολική επαναφορά της στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.  Αναφορικά με τον προσανατολισμό της παράταξης ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι αναδείχθηκε από το συνέδριο ως κοινός τόπος η ανάγκη αυτοτέλειας και αυτόνομης πορείας . «Ακούω ότι πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται περί αυτού. Στρατηγική επιδίωξη είναι η συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σήμερα διαμορφώνεται ένα τοπίο για τη μεταμνημονική Ελλάδα και δεν θα προκύψει αν δεν υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

 
Συμφώνησαν να καταψηφίσουν όποιον κι αν είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας   
 
Με τριάντα λευκά, χωρίς «κατά», υπερψηφίστηκαν οι θέσεις που προσδιορίζουν την πολιτική κατεύθυνση της ΔΗΜΑΡ για αυτοτελή και αυτόνομη πορεία. Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, χωρίς να γίνει καταμέτρηση, πρόταση για την ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση μόνο με αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις, ενώ εγκρίθηκε το νέο καταστατικό του κόμματος.
 
Όλοι σχεδόν όσοι μίλησαν στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν στη θέση να μην ψηφιστεί καμία υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και να οριοθετηθεί σαφώς και παντοιοτρόπως ότι θέση της ΔΗΜΑΡ είναι: Η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταψηφιστεί με τη διεξαγωγή εκλογών.  
 
Αύριο θα διεξαχθούν η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου όπου εκτός του κ. Κουβέλη υποψηφιότητα έθεσε και ο Δημήτρης Λουκάς, καθώς και η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής.