"Οι εκλογές δεν αποτελούν γεγονός που προκαλεί αστάθεια", τονίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ
Ως δεδομένη παρουσίασε ο Φώτης Κουβέλης την άρνηση της Δημοκρατικής Αριστεράς να στηρίξει τον υποψήφιο της κυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όποιος και αν είναι αυτός, κατά την ομιλία του στο “Σινέ Κεραμεικός”, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ.
“Δεν θα συμβάλλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται. Και δεν μπορεί η κυβέρνηση στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής να περιμένει να υπάρξουν συναινέσεις και συμπτώσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα”, τόνισε κατηγορηματικά ο Φώτης Κουβέλης.
Όπως επανέλαβε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, οι εκλογές δεν αποτελούν γεγονός που προκαλεί αστάθεια. “Δεν είναι η πιθανότητα εκλογών που προκαλεί τριγμούς και αποσταθεροποίηση. Είναι το εντεινόμενο και διογκούμενο ρεύμα δυσφορίας των πολιτών που αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και φέρνει την πιθανότητα εκλογών εγγύτερα”, πρόσθεσε.
“Η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να διαμορφώσει συνθήκες συναινέσεων και πλατιών πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών. Επέλεξε διαφορετικά. Η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την προεδρική εκλογή, πρέπει να θεωρείται με αυτές τις παραμέτρους δεδομένη”, ξεκαθάρισε.
Αναφερόμενος στη φημολογία περί υποψηφιότητας του ιδίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε: “Σε ό,τι με αφορά προσωπικά από τις αρχές του χρόνου επαναλαμβάνω ότι είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ενδιαφέρομαι για την ολική της επαναφορά στην πολιτική ζωή της χώρας. Ενδιαφέρομαι για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ενδιαφέρομαι για τη δημιουργία των προϋποθέσεων προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Όλα τα υπόλοιπά δεν με αφορούν. Δεν χρωστάω σε κανέναν τίποτε. Στην πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια απέδειξα ότι μπορώ να λάβω αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Αποφάσεις κόντρα στο ρεύμα. Αποφάσεις με βάση αξίες και αρχές και όχι αποφάσεις ιδιοτέλειας και προσωπικού συμφέροντος”.
Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στον στόχο της ΔΗΜΑΡ, που είναι “η συγκρότηση μιας πολιτικής συμπαράταξης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας”, ενώ αναφερόμενος στα κριτήρια μίας τέτοιας συμπαράταξης, τόνισε: “Μια τέτοια συνεργασία πολιτική πρέπει να ανανεώνει και να εμπλουτίζει τον προγραμματικό μας λόγο και τον τρόπο της πολιτικής μας έκφρασης. Να εκφράζει, σε πολιτικές διαδικασίες και πρόσωπα, την ανανέωση της πολιτικής. Να συγκροτείται με όρους ανοικτής και δημόσιας διαβούλευσης. Να συνδέεται με όλες τις συλλογικότητες και κοινωνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε θεματικά πεδία με προοδευτική ατζέντα”.
“Η προσπάθεια αυτή ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει με συλλογικότητες και πρόσωπα που παραμένουν προσκολλημένα σε μια αντίληψη συνδιαχείρισης της κρίσης με τη ΝΔ. Αντίθετα, αυτό που απαιτείται είναι η συγκρότηση μιας ευρείας προοδευτικής πλειοψηφίας για την πραγματοποίηση της πολιτικής αλλαγής στη χώρα. Μιας πλειοψηφίας στη οποία μπορούν και πρέπει να πάρουν μέρος ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, οι δυνάμεις της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, η ριζοσπαστική αριστερά”, σημείωσε.
Ο κ. Κουβέλης έκανε και την αυτοκριτική του αναφορικά με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας: "Συμμετέχοντας στην κυβέρνηση είχαμε αποφασιστική συμβολή στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Δώσαμε μάχες για αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής πετυχαίνοντας επιμέρους διορθώσεις. Ξεκινήσαμε διαρθρωτικές αλλαγές. Προετοιμάσαμε την ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική στάση της χώρας έναντι της τρόικας. Δώσαμε μάχη για ισοδύναμα μέτρα. Όμως είναι αλήθεια ότι συνολικά δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε τη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και τη λήψη άδικων μέτρων. Δεν καταφέραμε να λειτουργήσουμε ως επιταχυντής για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων".