Η μονομερής διαγραφή άνω του 70% του δημοσίου χρέους είναι απαραίτητη για να καταστεί αυτό βιώσιμο, τόνισε ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας θέση πάνω σε ένα ζήτημα που διχάζει τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
“Πρέπει να διαγραφεί πάνω από 70% του δημοσίου χρέους για να γίνει βιώσιμο”, υπογράμμισε ο κ. Τόλιος, σημειώνοντας ότι τα τοκοχρεολύσια που πρέπει να δώσει η Ελλάδα είναι 31 δισ. ευρώ μόνο για το 2014. “Είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας να αναδιαρθρώνει το χρέος”, πρόσθεσε, και παρατήρησε πως ακόμα και αν διαγραφεί το χρέος, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, καθώς “είναι θέμα χρόνου η εκ νέου διόγκωση του με την ίδια πεπατημένη”.
Σε αντίθεση με τις σημερινές τοποθετήσεις του Γιάννη Τόλιου, ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα έκανε λόγο για “απόσυρση” μεγάλου μέρους του χρέους και “πάγωμά” του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εάν δεν γίνει δεκτό το κούρεμα, μία δήλωση που από πολλούς εξελήφθη ως “ρεαλιστική στροφή” του ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε την αντίδραση της Αριστερής Πτέρυγας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, την ίδια ώρα που ο Γιάννης Δραγασάκης παρέθετε την εναλλακτική της απόσυρσης του χρέους, ο επικεφαλής της Αριστερής Πτέρυγας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με συνέντευξή του στον “Τύπο της Κυριακής” διατύπωνε εκ νέου τη συνεδριακή απόφαση, η οποία προβλέπει κατάργηση δια νόμου των μνημονίων και διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους.
Διαβάστε: "Πάγωμα", "απόσυρση" ή "διαγραφή" χρέους;