Του Ανδρέα Παναγόπουλου
Το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό αναδείχθηκαν ανάγλυφα όχι μόνο κατά την ψήφιση των μέτρων με τη στάση της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά αλλά την επόμενη για ζητήματα που αφορούν θέματα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που σχετίζονται με τη λειτουργία του κράτους. Μπορεί η κοινή συνισταμένη του κυβερνητικού συνασπισμού να είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ αλλά η ιδεολογική τους απόκλιση είναι πιθανόν να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόδοση ιθαγένειας των μεταναστών όπου μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Ραγκούση όπου ο πρωθυπουργός επιθυμεί άμεση αλλαγή του νόμου στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των κριτηρίων όπως είχε υποστηρίξει και προεκλογικά συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Παπαδήμου ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.
Μπορεί στις επίσημες ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα δυο κόμματα να μιλούν για σπουδή επίλυσης του θέματος χωρίς καν να έχουν καθαρογραφεί οι αποφάσεις ή για την ανάγκη διαβούλευσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, στην ουσία όμως αναδεικνύουν το πρόβλημα που υπάρχει. Επιπλέον, τα δυο κόμματα έχουν διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Επί της ουσίας, στο θέμα αυτό πλέον των διαφορών πολιτικής γραμμής που υπάρχουν ανακύπτει και θέμα συγχρονισμού και ενημέρωσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Οι υπουργοί που προέρχονται από τη ΝΔ επικοινωνούν όπως φαίνεται με τον πρωθυπουργό προτείνουν πολιτικές που συμφωνούν αλλά στη συνέχεια δείχνουν να αγνοούν τους κυβερνητικούς εταίρους και να απουσιάζει μεταξύ τους η διαβούλευση και η ενημέρωση. Δηλαδή, δεν υπάρχει, η κουλτούρα της κυβέρνησης συνεργασίας. Τούτο φαίνεται, μέσα από τις γραμμές των ανακοινώσεων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και από την απάντηση για παράδειγμα του υπουργείου Παιδείας. Στο Μέγαρο Μαξίμου, λένε ότι τα προβλήματα αυτά είναι λογικό να υπάρχουν αφού διαφωνίες υπάρχουν και μεταξύ των υπουργών που προέρχονται από την ίδια παράταξη ακόμη και σε μονοκομματικές κυβερνήσεις και θεωρούν ότι θα επιλυθούν.
Το κρίσιμο για τον κ. Σαμαρά είναι η εκταμίευση της δόσης και η διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους. Σε αυτή τη φάση, για όλους, όλα τα προηγούμενα να είναι δευτερεύοντα αλλά μπορεί στην πορεία, ακόμη και να πάνε καλά τα πράγματα στην οικονομία, είναι δυνατόν να αποτελέσουν θρυαλλίδα για την ενότητα της κυβέρνησης. Όμως συνεργάτες του κ Σαμαρά εκτιμούν ότι αν λυθούν τα προβλήματα με την δόση και το χρέος και αρχίσουν να έρχονται επενδύσεις τότε θα μειωθεί και η ένταση που καταγράφεται μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων