Σαμαράς: Απενεργοποιήσαμε τη χειροβομβίδα της κρίσης

Με μια αναδρομή στο παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας, με έντονες αναφορές στον "Εθνάρχη", όπως τον αποκάλεσε Κωνσταντίνο Καραμανλή, ξεκίνησε την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς, στην εκδήλωση για τα 40χρονα της Νέας Δημοκρατίας, από το ξενοδοχείο Άθως Παλλάς στην Καλλιθέα Χαλκιδικής.

Η σημαντικότερη στιγμή της αρχής της ομιλίας του ήταν η πρώτη επίσημη αναφορά στην εποχή Κώστα Καραμανλή, αφού συνέδεσε το πριν και το μετά της έλευσής του στην προεδρία του κόμματος.

Η Νέα Δημοκρατία, για τον Αντώνη Σαμαρά, είναι "η νέα δύναμη που σταματά την κατρακύλα και βγάζει την Ελλάδα από την κρίση". Ανάμεσα στα σημεία που θα συζητηθούν είναι η φράση του "εμείς είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη", σημείο που μπορεί να εξηγηθεί ως διαθέσεις διεύρυνσης του κόμματος.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στράφηκε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα "για παροχές από το βήμα της ΔΕΘ, κρύβουν έμμεσους τρόπους νέας φορολόγησης".

Ο Αντώνης Σαμαράς εξήρε τις στιγμές της μη αποδοχής του σχεδίου Ανάν το 2004 και το "όχι" Καραμανλή στο Βουκουρέστι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008, ως κορυφαίες στιγμές της εξωτερικής πολιτικής που άσκησε η Νέα Δημοκρατία, πέραν από την είσοδο στην ΕΟΚ, η οποία χαρακτηρίστηκε ως "η ένταξη στη φιλοσοφία του δυτικού πολιτισμού"

Κατόπιν, επιτέθηκε στον "λαϊκισμό", τον οποίο χαρακτήρισε "άκρατο", "αθεράπευτο" και "βάναυσο" σε τρία διαφορετικά κομμάτια της ομιλίας του, για να καταλήξει στη φράση "εμείς λεφτά δεν υπάρχουν δεν είπαμε", ως ξεκάθαρη αιχμή κατά τον πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

"Ελλάδα δεν υπάρχει για να ζει με δανεικά", ήταν μια χαρακτηριστική φράση του κατά του λαϊκισμού, αν και παραδέχτηκε ότι "και εμείς (σ.σ. η Νέα Δημοκρατία) πέσαμε στον πειρασμό και τη λογική των παροχών στο παρελθόν".

Επίσης, πρόσθεσε πως τώρα που φτιάχνουν τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει περισσότερους ψηφοφόρους, καθώς «η επιστροφή στο "λεφτά υπάρχουν" τρομάζει περισσότερο.

"Αναλάβαμε μια δύσκολη αποστολή, μια δύσκολη ώρα, πρόσεχε, Αντώνη, μου είπαν, μη σκάσει πάνω σου, δεν έσκασε, εμείς κρατήσαμε και τελικά απενεργοποιήσαμε τη χειροβομβίδα της κρίσης", είπε χαρακτηριστικά.

"Είμαστε υπερήφανοι για τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε γερές ρίζες, πατάμε γερά στο παρόν και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το άλμα προς το μέλλον", τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε νέο Σύνταγμα, πιθανότατα εξαιτίας του γεγονότος ότι η επόμενη Βουλή είναι αναθεωρητική.

"Ελευθερία σημαίνει να είσαι όρθιος και ισχυρός και όχι να ζει χωρίς κανόνες", τόνισε ο πρωθυπουργός, σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Νωρίτερα, είχε πλέξει το εγκώμιο παλαιότερων ηγετών της παράταξης, των Ράλλη, Παπαληγούρα, Μπακογιάννη, Έβερτ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για δύο άξονες, το "καθήκον" και το "χρέος" απέναντι στην πατρίδα, το οποίο, κατά τη γνώμη του, "τίμησε η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια".

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η χώρα δεν χρειάζεται άλλο Μνημόνιο και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά ούτε τα χρήματα από τις δόσεις του σημερινού Μνημονίου, που απομένουν.

Ο Αντώνης Σαμαράς εκτίμησε ότι η Ευρώπη κινείται πια κατά πλειοψηφία με βάση τις χριστιανοδημοκρατικές αξίες και έκανε λόγο για το "διωγμό των χριστιανών για πρώτη φορά μετά από αιώνες, από τις πατρογονικές του εστίες".

"Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να είναι κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, καλούμε όσους συμφωνούν μαζί μας, να έρθουν μαζί μας. Καλούμε κι εκείνους που κάποια περίοδο απομακρύνθηκαν από εμάς κι εκείνους που δεν ήταν ποτέ με μας αλλά τώρα καταλαβαίνουν πως αξίζει να έρθουν σε μας", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σε μια δεύτερη αναφορά στη διεύρυνση της παράταξης.

Πριν από τον Αντώνη Σαμαρά μίλησαν οι Πέτρος Μολυβιάτης και Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημόσυνο και ντελίριο μισαλλοδοξίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου του, σχολίασε τις δηλώσεις Σαμαρά στη Χαλκιδική: "Ο κ. Σαμαράς μετέτρεψε την εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ σε μνημόσυνο. Αντί να αναλύσει τους άξονες της στρατηγικής του κόμματός του, κατέφυγε σε ένα ντελίριο ακροδεξιάς μισαλλοδοξίας και κενολογίας ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Απολύτως λογικό, για έναν πρωθυπουργό που έχει συνδέσει την παράταξή του με την πιο παράλογη και αντικοινωνική πολιτική που έχει βιώσει ο τόπος στη μεταπολίτευση και τώρα προσπαθεί με καινούρια ψέματα να μείνει στην εξουσία.

Για αυτό το λόγο, για ακόμα μια φορά, δεν μας διαφώτισε για τον περίφημο “οδικό άξονα” απεμπλοκής από το μνημόνιο. Θα καταργήσει τους 462 εφαρμοστικούς μνημονιακούς νόμους, τις 25 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα εκατοντάδες ΠΔ και υπουργικές αποφάσεις που υλοποιούν το μνημόνιο; Για ποιά έξοδο από την κρίση και για ποιά ανάκαμψη έχει το θράσος να μιλά ο κ. Σαμαράς προσπαθώντας να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό;".

Ανεξάρτητοι Έλληνες: "Η χειροβομβίδα εξερράγη. Ζωή σε εμάς"

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. "Υπόσχεται ο πρωθυπουργός που αθέτησε και τις 18 προεκλογικές υποσχέσεις του. Μιλά για πατρίδα εκείνος που παρέδωσε την εθνική κυριαρχία της χώρας. Μιλά για θρησκεία ο υπηρέτης της νέας τάξης πραγμάτων. Αναφέρεται σε αξιοπρέπεια ο κυβερνήτης που εξαθλίωσε τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα. Η χειροβομβίδα εξερράγη. Ζωή σε εμάς".