Το plan B του ΣΥΡΙΖΑ: Δημοψήφισμα και κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Στο... συρτάρι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, στο πλαίσιο ενός “plan B” σε περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλθει στην εξουσία και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους , σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”.

Το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα “Νέα”, δεν θα αφορά σε παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά στην έγκριση ή απόρριψη του πακέτου προτάσεων που θα έχει προκύψει από τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, προκειμένου να υπάρχει η εξουσιοδότηση του λαού για την εφαρμογή του.

Πέραν του δημοψηφίσματος, στην Κουμουνδούρου εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητηθεί ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, υπό την μορφή κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με κύρια ευθύνη τη διαχείριση του χρέους,  στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση με τους εταίρους δε φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ακόμα, στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενεργοποίηση της Βουλής, προκαλώντας ειδικές συζητήσεις στην Ολομέλεια καθώς και προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, αλλά και η δυνατότητα αξιοποίησης και του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ταξίδια και διεθνείς επαφές στο εξωτερικό για ενημέρωση των άλλων κυβερνήσεων.