Με τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε από το Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία που κατατέθηκε εκπρόθεσμα το απόγευμα της Τετάρτης από το υπουργείο Οικονομικών και αφορά στο μέρος του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών.
Η εκπρόθεσμη υποβολή της τροπολογίας προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, υπήρξε δε και η αφορμή για την μη υπερψήφισή της από την ΔΗΜΑΡ. Προς το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας υπερασπίστηκε το συνάδελφό του επί των Οικονομικών, δηλώνοντας πως “εγώ, το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από τον κ. Χαρδούβελη να αντιμετωπιστεί το θέμα, διότι το εργαλείο αυτό είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων”.
Προηγήθηκε έντονη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να κάνει λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ιστορίας, ενώ τον Άδωνι Γεωργιάδη να απαντά ότι “αυτή η τροπολογία σώζει καταθέσεις”.
Διαβάστε: Λαφαζάνης: Από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ιστορίας ο αναβαλλόμενος
Μάλιστα, η νέα σύγκρουση αναφορικά με τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ περί απόσυρσης των καταθέσεών του από την τράπεζα αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση προκάλεσε την αντίδραση του προεδρεύοντος Γιάννη Δραγασάκη, που παρατήρησε: “Συμβουλή: Μη μιλάτε για καταθέσεις, ούτε θετικά, ούτε αρνητικά”.
“Αυτή η αντιπαράθεση για τις καταθέσεις δεν προσφέρει τίποτα”, παρατήρησε και ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ). “Δεν προσφέρει στο κλίμα που οφείλουμε να διαμορφώνουμε στην κοινωνία, ενώ αποκρύβει και τις μεγάλες αντιφάσεις που εμπεριέχει η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την περίοδο σε σχέση με τις τράπεζες”.
“Κανείς δεν μπορεί να έχει τη δύναμη αυτή, να προκαλέσει το λαό να αποσύρει τις καταθέσεις του. Οι περισσότεροι απ' τους πολίτες λένε άλλωστε πως "δεν έχω χρήματα, αλλά δάνεια"”, σχολίασε ο Γ. Αβραμίδης (Ανεξάρτητοι Έλληνες), δηλώνοντας πως το κόμμα του καταψηφίζει την τροπολογία ως εκπρόθεσμη.
“Όσο και να προσπαθήσετε κύριε Γεωργιάδη, τη δήλωσή σας δεν μπορείτε να την δικαιολογήσετε. Είναι μια πολιτικά ανεύθυνη δήλωση που για να χτυπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση, βάλλει εναντίον της οικονομικής σταθερότητας”, ανέφερε η Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), η οποία χαρακτήρισε τη ρύθμιση “πολύ σημαντικό θέμα για να περάσει την τελευταία ώρα” και δήλωσε πως θα την καταψηφίσει.
“Η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι άσφαιρη”, παρατήρησε, από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος. “Η επίσημη πρόσκληση του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποδεικνύει την συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα βασικά σημεία. Η αντιπαράθεση αποσκοπεί να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε δευτερεύοντα ζητήματα”.