Λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την Τρίτη, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ διασταυρώνουν για μια ακόμη φορά τα ξίφη τους για το δημόσιο χρέος.
Ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο και προσδοκά να αποκομίσει οφέλη και να ασκήσει πιέσεις για χαλάρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Το Βερολίνο, ωστόσο, χαμηλώνει τον πήχη των ελληνικών προσδοκιών σημειώνοντας πως στην ατζέντα των συνομιλιών δεν θα είναι το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοκατηγορούνται για αλλαγή στάσης απέναντι στο θέμα της μείωσης του χρέους αλλά και για τον τρόπο που θα ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα.
Ζάιμπερτ: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το χρέος
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε πως η η συνάντηση της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, την Τρίτη στο Βερολίνο, εντάσσεται στις εντατικές και συχνές επαφές μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ατζέντα των συνομιλιών και με το εάν θα συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ακόμη ότι δεν εκκρεμούν αποφάσεις σε αυτή την επίσκεψη, η οποία, όπως είπε, είναι μία διμερής επίσκεψη και πρόσθεσε ότι “όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε διμερές”.
Διαβάστε: Βερολίνο: Δε θα ληφθούν αποφάσεις στην επίσκεψη Σαμαρά
Διαμάχη για τη διαχείριση του χρέους
Αντίθετος στο κούρεμα του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, σύμφωνα με τις οποίες είναι απαραίτητη η διαγραφή μέρους των χρεών.
“Δεν αποτελεί επιλογή η διαγραφή του δημοσίου χρέους”, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι “όλες οι δυνατότητες αυτή τη στιγμή είναι ανοικτές”.
Ο υπουργός Οικονομικών “διαψεύδει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που μιλά για έξοδο από το μνημόνιο”, ήταν το σχόλιο του υπεύθυνου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών.
“Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση για τη χαλάρωση της ασκούμενης πολιτικής -όχι μόνο από την Αριστερά αλλά και από συστημικούς παράγοντες όπως ο Ρέντζι και ο Γιούνκερ- ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ως υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δίνει μάλιστα παραδείγματα για το 2003 σαν να μη συνέβη ποτέ η τεράστια κρίση στην Ευρώπη μετά το 2008”, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Προκειμένου να καταδείξει ότι δεν υπάρχει καμία δυσαρμονία και διαφωνία μεταξύ του Γκ. Χαρδούβελη και του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών παραθέτει στην ανακοίνωσή του το ερώτημα και την απάντηση του υπουργού, συμπεραίνοντας ότι βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για έξοδο από το μνημόνιο και σχολιάζοντας ότι είναι απορίας άξιον το πώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν για κάτι τέτοιο τον υπουργό Οικονομικών.