Την εκτίμηση των υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες θα κοστίσει 263 εκατ. ευρώ μετέφερε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
“Στην τροπολογία σας ζητάτε η ΔΕΗ να μπορεί να αποκαταστήσει άμεσα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Και το υπογράφει πρώτος ο κ. Τσίπρας. Μα δεν ξέρετε ότι σε κανένα λογαριασμό, σε καμία σύνδεση του ΚΟΤ δεν έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα; Δεν το ξέρετε αυτό; Πουθενά στην Ελλάδα. Άρα τι μας λέτε; Λέει επίσης, η τροπολογία ότι στους δικαιούχους του ΚΟΤ χορηγείται, ανά οικογένεια, δωρεάν ποσότητα 1.200 κιλοβατώρες. Άκουσα ότι η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι για κόστος 59 εκατ. ευρώ και ζήτησα από τις υπηρεσίες να πάρουν την τροπολογία και να εκτιμήσουν το κόστος. Το κόστος είναι 263 εκατ. ευρώ και ο αριθμός βγαίνει από πολλαπλασιασμό 560.845 δικαιούχων ΚΟΤ που παίρνουν φθηνότερο ρεύμα επί τα τρία τετράμηνα του έτους”, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, και διερωτήθηκε ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος.
Το λόγο ζήτησε στη συνέχεια ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας πως σε σχέση με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και την εξαγγελία της Θεσσαλονίκης, η κοστολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει με το σύνολο των 560.000 νοικοκυριών που είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά με 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια ακραίας φτώχειας. Με αυτή την έννοια βγαίνουν τα 69 εκατομμύρια που είναι επιπλέον κόστος του κοινωνικού τιμολογίου, είπε ο κ. Βούτσης, και πρόσθεσε ότι τα 263 εκατ. ευρώ στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός συνυπολογίζουν το κόστος του κοινωνικού τιμολογίου, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει παρανόηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από το υπουργείο, την οποία δε θεωρεί εσκεμμένη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πάντως μέσω του Θοδωρή Δρίτσα ότι οι δύο τροπολογίες για τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες αποσύρονται από το νομοσχέδιο για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων, διότι η κυβέρνηση επιβάλλει διαδικασίες που δεν επιτρέπουν άνετη και διεξοδική συζήτηση και αντιμετωπίζει τη Βουλή ως φέουδό της. Όπως είπε ο κ. Δρίτσας, οι δύο τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου.
Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι οι δύο τροπολογίες “αποσύρθηκαν σήμερα γιατί θα αποδείκνυαν ότι το δήθεν κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανέκδοτο”.