Γη και ύδωρ καλείται να δώσει η ελληνική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την τριπλή δόση των 44 δισ. ευρώ.
Μπορεί οι Ευρωπαίοι να εμφανίζονται διατεθειμένοι να χορηγήσουν στην Ελλάδα τρεις μαζεμένες δόσεις για να σταματήσει η αβεβαιότητα σε κάθε έλεγχο, ωστόσο αυτό δεν θα γίνει χωρίς σκληρούς όρους, ενώ την διαπραγμάτευση έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επιχειρώντας να στρογγυλέψει τις γωνίες που μπορεί να φέρουν σε δύσκολο σημείο την τρικομματική κυβέρνηση.
Πληροφορίες λένε ότι ο σκόπελος με τον ειδικό λογαριασμό στο εξωτερικό όπου θα τοποθετούνται τα χρήματα των δόσεων έχει ξεπεραστεί, όμως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να εισαχθεί ειδική ρήτρα στον λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τον κύκλο επαφών που είχε στις Βρυξέλλες, “ξεπεράστηκε το θέμα του ‘εξωτερικού’ λογαριασμού”.
Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό πως ο Β. Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ της εκταμίευσης των τριών δόσεων ως πακέτο, όμως ξεκαθάρισε ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να υπάρξει ένας ελεγκτικός μηχανισμός που θα εξασφαλίσει ότι τα χρήματα θα καταλήξουν εκεί που πρέπει.
Σε αυτόν τον έλεγχο οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. Πρόκειται για την επίμαχη δόση των 31,5 δισ. (Ιουνίου) μαζί με τις δόσεις Σεπτεμβρίου (που δεν έχει δοθεί) και την επόμενη - του Δεκεμβρίου.
Άλλωστε από το ελληνικό υπουργείο οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι γίνεται διαπραγμάτευση για την εφάπαξ καταβολή ενός ποσού ύψους άνω των 44 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε τρεις δόσεις: τα 31,3 δισ. ευρώ του β΄ τριμήνου του 2012, καθώς και τις δόσεις ύψους 5 δισ. ευρώ και 8,3 δισ. ευρώ για το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο, όμως ακόμη μένουν στο τραπέζι πολλές απαιτήσεις των δανειστών για τις οποίες δεν υπάρχει τελική συμφωνία.
Το δεύτερο κρίσιμο σημείο, που οι Ευρωπαίοι θέλουν να δουν ότι είναι έτοιμο προς εφαρμογή, είναι η ρήτρα λήψης μέτρων σε περίπτωση απόκλισης. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να λαμβάνει νέα μέτρα κάθε φορά που θα πέφτει έξω στους στόχους της, γεγονός που δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση αφού θεωρείται δεδομένο ότι θα δυσκολευτεί εξαιρετικά να περάσει νέα μέτρα που πλήττουν τους πολίτες από τη Βουλή.
Μάλιστα το ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν έξτρα δικλείδες ασφαλείας ήταν ξεκάθαρο στο Eurogroup.
“Η Ελλάδα έχει εξελίξει και έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει νέα εργαλεία πριν από την επόμενη εκταμίευση, για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του προγράμματος, που θα επιτρέψει την παραμονή του σε τροχιά, ιδίως μέσα από μηχανισμούς διόρθωσης για την περιφρούρηση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και της σημαντικής ενίσχυσης του υφιστάμενου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Δευτέρας η οποία περιγράφει ουσιαστικά τους νέους μηχανισμούς.
Οι όροι της ασφυκτικής επιτήρησης προβλέπουν τα εξής:
- Τα χρήματα των δόσεων που θα κατευθύνονται στη χώρα μας θα πηγαίνουν στο ειδικό ταμείο που ήδη τηρείται στην ΤτΕ και θα προορίζονται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους και την κάλυψη των αναγκών των τραπεζών.
- Παράλληλα θα εισαχθεί και ρήτρα παραχώρησης του 30% των επιπλέον φορολογικών ή άλλων εσόδων (π.χ. από αποκρατικοποιήσεις) για την εξυπηρέτηση του χρέους.
- Σε κάθε απόκλιση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων επί δύο συνεχή τρίμηνα, θα προβλέπεται αυτόματη μείωση των δημοσίων δαπανών.
- Το μενού θα περιλαμβάνει και σκληρά μέτρα, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από το τελευταίο σκληρό πακέτο.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ που θα διευκρινιστούν με την νέα αξιολόγηση της τρόικας, τον ερχόμενο Μάρτιο και θα τεθούν σε εφαρμογή το 2014-2016.