Στο προσκήνιο επανήλθε με τις χθεσινές δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά το τέλος της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου το θέμα του εκλογικού νόμου, καθώς το ΠΑΣΟΚ πιέζει προς την κατεύθυνση ενός πιο αναλογικού συστήματος, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών με το οποίο πριμοδοτείται σήμερα το πρώτο κόμμα.
Για το θέμα υπάρχει διάσταση απόψεων εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την αναλογικοποίηση του εκλογικού συστήματος, ενώ στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δε θέλουν ούτε να ακούσουν για κάτι τέτοιο, εκτιμώντας πως αν ανοίξει τέτοια συζήτηση λίγο πριν την προεδρική εκλογή, κι ενώ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φαίνεται το λιγότερο πιθανό, θα θεωρηθεί ότι πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό και προσπάθεια “ψαλιδίσματος” των εδρών του πρώτου κόμματος, εν όψει μίας προδιαγεγραμμένης ήττας.
Βέβαια, ο εκλογικός νόμος κατά κανόνα αφορά στις μεθεπόμενες εκλογές, και όχι στις επόμενες, όποτε αυτές γίνουν, γεγονός που σημαίνει πως μόνο αν εξαιτίας της προεδρικής εκλογής προκληθούν εθνικές εκλογές, τότε ο νέος νόμος θα ισχύσει μόνο σε περίπτωση που από τις εκλογές αυτές δεν προκύψει κυβέρνηση και οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές.
Υπάρχει, ωστόσο, μία λεπτομέρεια που πολλοί θεωρούν σημαντική: Ο εκλογικός νόμος μπορεί να αλλάξει και για τις αμέσως επόμενες εκλογές, αλλά μόνο αν υπερψηφιστεί από τα δύο τρίτα και πάνω των βουλευτών, δηλαδή από τουλάχιστον 200 βουλευτές.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αναμένεται να πάρει έκταση τις επόμενες ημέρες, αποτελώντας έναν ακόμα κυβερνητικό “πονοκέφαλο”, σε μία ήδη δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση, με αρκετά δύσκολα νομοσχέδια να περιμένουν... στη γωνία.