Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα η συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς γύρω από τις επαφές του στο Μιλάνο, αλλά και την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, που προκάλεσε αναταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με αρκετούς βουλευτές να αντιδρούν, και κατόπιν αποχώρησε από το Μαξίμου.
Μάλιστα, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, μετά την αποχώρηση του κ. Χαρδούβελη, φαίνεται πως ήταν το πώς θα διασφαλιστεί η κυβερνητική ενότητα και στο μέλλον, καθώς στο προσεχές διάστημα θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή “καυτά” νομοσχέδια.
Επίσης, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος φέρονται να συμφώνησαν πως θα στηρίξουν τον υπουργό Οικονομικών και δε θα υπάρξουν αμφισβητήσεις, που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο κυβερνητικό έργο.
Με δηλώσεις του βγαίνοντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέμεινε στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται και για πραγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης.
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε: "Δεν θέλω να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις. Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι σύμβολο εθνικής ενότητας, ρυθμιστής του πολιτεύματος. Πρέπει να είναι ο άνθρωπος που μιλάει με μια γλώσσα που ενώνει το έθνος και δίνει προοπτική. Και να είναι ένας αξιοπρεπής διεθνής εκπρόσωπος της χώρας. Άρα, λοιπόν, ας δούμε πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα θέματα, όταν έρθει η ώρα".
Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε εξάλλου στην αντιπολίτευση, σχολιάζοντας: "Δυστυχώς, υπάρχει ένας εθνικός διχασμός, γιατί οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης και πρωτίστως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχουν επιλέξει έναν πάρα πολύ εύκολο ρόλο, που θυμίζει τις χειρότερες εκδοχές της Μεταπολίτευσης: το ρόλο της δημαγωγίας, της παροχολογίας, μία προσέγγιση η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων και υποτιμά τις θυσίες και τις αγωνίες του Ελληνικού λαού. Εμείς επωμιζόμαστε το βάρος των δύσκολων χειρισμών, των δύσκολων διαπραγματεύσεων, ενώ το σωστό, το ηθικό, το δίκαιο είναι να υπάρξει εθνική ενότητα και εθνική συστράτευση, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτήν την προσπάθεια – τα τελειώματα είναι πάντα δύσκολα, γιατί υπάρχει αυτή η κόπωση – χρειάζεται, λοιπόν, μία εθνική διαπραγμάτευση, μία εθνική συναίνεση και ένα εθνικό καθήκον αλήθειας που πρέπει να σεβόμαστε".