"Κλείδωσαν" χθες το βράδυ τα κεντρικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, αναφορικά με το περιεχόμενο των εξαγγελιών του.
Στην Κουμουνδούρου έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει μία σειρά κοστολογημένων μέτρων με κοινωνική στόχευση προκειμένου να μην κατηγορηθεί για ακατάσχετη παροχολογία και λαϊκισμό.
Τα "πρώτα μέτρα κυβέρνησης αριστεράς", όπως τα χαρακτηρίζουν, θα αποτυπώνονται σε πέντε πυλώνες:
την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας, τους θεσμικούς μετασχηματισμούς στη λειτουργία του κράτους, την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για δημιουργία 200.000-300.000 θέσεων εργασίας και την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να δεσμευτεί για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ. Επίσης θα εξαγγείλει επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αντικαθιστώντας τον από έναν δίκαιο ευρωπαϊκό φόρο.
Για τα κόκκινα δάνεια θα προαναγγείλει τη σύσταση ενός «ενδιάμεσου φορέα» με σκοπό τη ρύθμισή τους, θα εξαγγείλει την μερική αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων (ίσως με την επαναφορά της 13ης σύνταξης σε ειδικές κατηγορίες), ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει και στις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία και τα ταμεία.
Ο κ. Τσίπρας θα τονίζει εκ νέου την ανάγκη δημιουργίας περιουσιολογίου και της πάταξης της φοροδιαφυγής, από την οποία, όπως και από την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα θα εξοικονομηθούν, όπως θα πει, σημαντικοί πόροι.
Επίσης, θα δεσμευτεί για την παύση των ποινικών διώξεων για χρέη προς το δημόσιο, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινώσει, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας, τη δημιουργία μιας δημόσιας τράπεζας ειδικού σκοπού.