Η λειτουργική και οργανωτική ενοποποίηση των συστημάτων είναι στόχος του υπουργείου Εργασίας, αλλά σε καμία περίπτωση δε σημαίνει μία σύνταξη, και μάλιστα του ίδιου ύψους, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου.
Σχολιάζοντας δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός Ενιαίου Εθνικού Ασφαλιστικού Ταμείου, όπου θα ενταχθούν σχεδόν όλα τα ταμεία και ενός ενιαίου κέντρου παροχής συντάξεων από το οποίο θα δίδονται όλες οι συντάξεις, ο κ. Κεγκέρογλου σημειώνει: “Έχει ανατεθεί μία μελέτη, η οποία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες μέχρι αυτή την ώρα παραμένουν σενάρια και προτάσεις. Η λειτουργική και οργανωτική ενοποποίηση των συστημάτων είναι στόχος μας, βεβαίως. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, για παράδειγμα, ότι το ενιαίο κέντρο παροχής συντάξεων θα δίνει και μία σύνταξη. Αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ισοπέδωση και κατάργηση των διαφορετικών ασφαλιστικών ιστορικών τού κάθε ασφαλισμένου και μάλιστα διαφορετικών ταμείων. Άρα, επιβεβαιώνουμε το κομμάτι, που αφορά την πρόθεση για λειτουργική και οργανωτική ενοποίηση. Βεβαίως, το ενιαίο σύστημα παροχής των συντάξεων θα συμβάλει καθοριστικά στην εξυγίανση του συστήματος και στην ορθολογικοποίηση πολλών πραγμάτων που υπάρχουν σήμερα ως δαπάνες στα επιμέρους ταμεία, αλλά αυτό δεν οδηγεί σε καμία περίπτωση στο συμπέρασμα μία σύνταξη. Και μάλιστα, όπως πολλοί προέτρεξαν να ισχυριστούν ότι θα είναι δήθεν μία σύνταξη και ίδιου ύψους. Αυτά είναι απλουστεύσεις και ερμηνείες κατά το δοκούν”.
Ο υφυπουργός παραδέχεται ότι στον τουριστικό τομέα δεν υπήρξε ανάλογη αύξηση της απασχόλησης με αυτή που είχαμε σε αφίξεις τουριστών και επισκεπτών στη χώρα μας. “Αυτό είναι δεδομένο και νομίζω ότι χρειάζεται πιο πολλή δουλειά από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων γενικότερα σε σχέση με τη συμμόρφωση των μελών ενός κλάδου, όπως ο τουρισμός, που πηγαίνει καλύτερα από άλλους και είναι σε θέση να ενισχύσει την απασχόληση. Είναι και ζήτημα και μαύρης εργασίας, δεν αρκούν οι έλεγχοι, όσο καθημερινοί και εντατικοί κι αν είναι. Θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο από την πλευρά των επιχειρηματιών του κλάδου”, σημειώνει.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κεγκέρογλου τονίζει: “θα δημιουργήσουμε το Λευκό Μητρώο των επιχειρήσεων, το οποίο συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Δημιουργήσαμε, επίσης, και τη ρήτρα απασχόλησης, ούτως ώστε να υπάρχει και φοροελάφρυνση γι αυτούς που είναι συνεπείς και βεβαίως, στους κοινωνικά υπεύθυνους επιχειρηματίες”.