Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Πρώτο θέμα στην ατζέντα του ανεβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θεωρώντας πως η όποια συζήτηση για το μέλλον της χώρας και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να ξεκινήσει από εκεί.
Τόσο ίδιος ο Α. Τσίπρας όσο και οι άμεσοι συνεργάτες του θεωρούν ότι το πρόγραμμα σε καμία περίπτωση δεν βγαίνει και οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της χώρας θα πρέπει να έχει ως αφετηρία το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.
Σε αντίθετη περίπτωση η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής όχι μόνο δεν το αντιμετωπίζει, αλλά το εκτινάσσει, όταν ακόμα και με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να φτάσει το χρέος στα προ μνημονίου επίπεδα. Για τα στελέχη της Κουμουνδούρου μοναδική λύση είναι η αναζήτηση ευρωπαϊκής λύσης για το χρέος, όχι μόνο το ελληνικό, που δεν θα κατεδαφίζει τις χώρες και τις κοινωνίες.
Συνέντευξη Τσίπρα στο CNN: Είμαστε θερμοί υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής ιδέας
Για πλήρη αποτυχία του μνημονίου και για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη μίλησε σήμερα το πρωί στο CNN o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα τα μνημόνια δεν δίνουν καμία λύση για το χρέος και συγχρόνως είναι διαλυτικά για την κοινωνία. Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό και χρειάζεται μια συνολική λύση αντίστοιχη με αυτή του ’53 για τη Γερμανία. Ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη με έμφαση στην ανάπτυξη. Τέλος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε της Ε.Ε. σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε "θερμοί υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής ιδέας".
"Κατά περίπτωση" η συνεργασία μας με τον κ. Μιχελογιαννάκη
Την ίδια ώρα συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι σύμφωνα με δήλωσή του ο Γ. Μιχελογιαννάκης. Όπως αναφέρει μάλιστα συνομίλησε σχετικά με τον Αλ. Τσίπρα και συμφώνησαν να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, ως συνεργαζόμενος βουλευτής, και να συνεχίσει να ασχολείται με τα οικονομικά. Γεγονός που επιβεβαιώνει και η Κουμουνδούρου, σημειώνοντας ότι "θα υπάρχει κατά περίπτωση συνεργασία με τον κ. Μιχελογιαννάκη".
Αντιδράσεις προκαλεί στην Κουμουνδούρου και η απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά σε αντίθεση με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων ότι οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση γίνονται κρατικές, κρατικές θα είναι μόνο κατ' όνομα αφού δεν τίθενται σε κανένα έλεγχο εκτός από τον ήδη προβλεπόμενο υποτυπώδη (επίτροπος για κάθε μία από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες).