Τη γνωστή ρήση “υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δε λέγονται και άλλα που λέγονται και δε γίνονται” υπενθύμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενη στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμικούς μας εταίρους στο Παρίσι, αλλά και στην αναμενόμενη ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η κ. Βούλτεψη υπογράμμισε πως δεν είναι συνετό ούτε να προκαταλαμβάνεις μια συζήτηση μιλώντας για “κόκκινες γραμμές”, ούτε να προαναγγέλλεις αυτά στα οποία θα αναφερθεί ο πρόεδρος της κυβέρνησης.
Σχετικά με τις συζητήσεις στο Παρίσι, τόνισε ότι η έμφαση δίνεται περισσότερο στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι της προσαρμογής, προσθέτοντας ότι μονομερείς ενέργειες οδηγούν σε καταστάσεις τύπου Αργεντινής. Όπως είπε, η προσπάθεια που καταβλήθηκε αυτά τα δύο χρόνια ήταν “να παραμείνουμε στο τραπέζι των συζητήσεων και στην Ευρώπη, να μην γίνουμε εμείς το μαύρο πρόβατο, στο οποίο θα φορτώνονταν όλες οι αμαρτίες, να μην βρεθούμε εκτός την ώρα της εξόδου από την κρίση”.
“Και αυτό το πετύχαμε”, σημείωσε, και πρόσθεσε: “Αποφύγαμε δραματικές καταστάσεις, που δεν μπορούμε και δεν θέλουμε καν να διανοηθούμε. Όλα τα στοιχεία είναι θετικά, υπάρχει το πρωτογενές πλεόνασμα, έχουν πέσει τα σπρεντ, τα ελληνικά ομόλογα πάνε καλά, οι διεθνείς οίκοι μας αναβαθμίζουν, εκταμιεύονται οι δόσεις, έχουν γίνει όλα όσα είχαν συμφωνηθεί και θεωρούνταν προϋπόθεση για να πάμε σε μια διαπραγμάτευση για το χρέος”.
Σχετικά με τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Βούλτεψη υπογράμμισε πως “το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον ζητά εκλογές χθες και ζητά να κυβερνήσει σήμερα, πρέπει να μας πει σήμερα τι σκοπεύει να κάνει”. Προς το παρόν, όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ θολώνει τα νερά, μιλά με ασάφειες, δε λέει ξεκάθαρα τι σκοπεύει να φορολογήσει.
“Λένε ότι έχουν βρει 5 δισ. ευρώ για ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίσει 300.000 θέσεις εργασίας. Και όταν ρωτούμε πού βρήκαν τα χρήματα –όταν 5 δισ. ευρώ χρειάζεται κάθε μήνα το κράτος μας, με το κλειδί στο χέρι, για να πληρώνει μισθούς του δημοσίου και συντάξεις- λένε ότι τα χρήματα που θα δοθούν για το πρόγραμμα θα επιστραφούν στο Δημόσιο με αύξηση εισφορών στα Ταμεία. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;”, διερωτήθηκε.
Όσον αφορά στην ονοματολογία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Βούλτεψη επανέλαβε ότι πρόκειται για παγίδα, ότι η κυβέρνηση έχει αυτόν τον καιρό άλλες σημαντικές προτεραιότητες και ότι το θέμα θα έλθει στην ώρα του. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως κάθε πρόσωπο που ενώνει το έθνος είναι κατάλληλο για το αξίωμα και ότι από τη στιγμή που επιλέγεται κάποιος για αυτό το αξίωμα η παλαιότερη πολιτική του τοποθέτηση παύει να υπάρχει.