Καθυστερούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα, αλλά και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους λόγω των έντονων διαφωνιών ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους.
Η Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup κέρδισε τη διετή επιμήκυνση, όμως η δόση μετατέθηκε για αργότερα όπως και οι αποφάσεις για τον τρόπο μείωσης του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο μέσα στα επόμενα χρόνια. Ανοιχτό μένει και το πως θα καλυφθεί το κενό άνω των 32 δισ. ευρώ που δημιουργεί η επιμήκυνση.
Οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα συναντηθούν εκ νέου στις 20 Νοεμβρίου, δηλαδή την επόμενη Τρίτη όπου και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ ελπίζει ότι θα δοθεί η έγκριση για τη δόση των 31,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται από την Αθήνα από τον Ιούνιο. Ωστόσο θα χρειαστεί τηλεδιάσκεψη και την μεθεπόμενη εβδομάδα στις 26 Νοεμβρίου.
“Είμαστε πολύ κοντά (σε μια συμφωνία) και θα κάνω τα πάντα για να ληφθεί μια απόφαση στις 20 Νοεμβρίου”, δήλωσε ο κ. Γιούνγκερ μετά τη σύνοδο των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που αφιερώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.
Η ευρωομάδα στις 20 Νοεμβρίου θα συνεχίσει τη συζήτηση για τις ανάγκες και την οικονομική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.
Έντονες και δημόσιες διαφωνίες Λαγκάρντ – Γιούνκερ για την Ελλάδα
Δημόσιες είναι οι διαφωνίες για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνγκερ, και η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, έδειξαν με σαφήνεια τη διαφωνία τους σχετικά με την ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα αναμένεται να μειώσει το ποσοστό του δημόσιου χρέους της στο 120% του ΑΕΠ.
“Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η προθεσμία να πάει προς τα πίσω έως το 2022, αντί του 2020, όπως αναμενόταν μέχρι σήμερα”, είπε ο κ. Γιούνγκερ στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο “βλέπει” πάντα την προθεσμία έως το 2020.
“Έχουμε διαφορές, δουλεύουμε και προσπαθούμε να τις επιλύσουμε”, σημείωσε η κα Λαγκάρντ. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι δεν είναι ρεαλιστική η μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ το 2020, καθώς ήδη αναμένεται να φτάσει το 190% του ΑΕΠ το 2014
Σε αυτή τη συζήτηση, η Γαλλία έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή της στη χρονική επιμήκυνση κατά δύο χρόνια για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ.
“Προσωπικά, νομίζω ότι μπορούμε να αναθεωρήσουμε την ημερομηνία για το 2022” δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσχοβισί, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.
“Το ΔΝΤ έχει τους δικού του κανόνες, το διοικητικό του συμβούλιο μια σειρά από παράγοντες. Θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά αυτή την εβδομάδα για να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό”, πρόσθεσε.
Το Eurogroup, σε ανακοίνωση, αναγνωρίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών και των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν το πρόγραμμα σε σωστή τροχιά, κυρίως μετά την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού για το 2013 από την Ελληνική Βουλή.
Όπως δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, η διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από τα εθνικά κοινοβούλια θα ξεκινήσει λίγο πριν της 20 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια το Eurogroup θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα εκ νέου στις 26 Νοεμβρίου, είτε με φυσική παρουσία, είτε με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα είναι έτοιμα για την τελική έγκριση της δόσης μαμούθ προς την Ελλάδα.
Η ανακοίνωση των Ευρωπαίων για την Ελλάδα
Την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν σε τροχιά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες, εξήρε το Eurogroup στο ανακοινωθέν που εξέδωσε για την Ελλάδα και στο οποίο υπογραμμίζει τη σημαντική πρόοδο στην αξιολόγηση της πορείας της Ελλάδας.
Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσόρισε τη σημαντική πρόοδο προς μια πλήρη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικα στις επικαιροποιημένες προϋποθέσεις του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών και αναγκαίων μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των αυτόματων μηχανισμών διόρθωσης και της σταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα.
Το Eurogroup αναγνώρισε ταυτόχρονα τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από τους Έλληνες πολίτες και είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – μετά από ακόμη ένα πολύ δύσκολο έτος – θα επιτρέψουν στην οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλότερη απασχόληση που είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα σίγουρο μέλλον.
Παράλληλα, οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ, καλωσόρισαν την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν στο σωστό δρόμο το πρόγραμμα, ιδίως με την υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο, στις 7 και 11 Νοεμβρίου, ενός σημαντικού αριθμού μεταρρυθμίσεων, καθώς και ενός πειστικού προϋπολογισμού για το 2013, τα οποία έχουν λάβει μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα, όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.
Το Eurogroup σημείωσε επίσης με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει και έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει νέα εργαλεία πριν την επόμενη εκταμίευση, για να ενισχύσει τη διακυβέρνηση του προγράμματος τα οποία θα βοηθήσουν να παραμείνει σε τροχιά, κυρίως μέσω των μηχανισμών διόρθωσης για να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και της σημαντικής ενίσχυσης του υφιστάμενου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι – όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίχθηκε από την τρόικα – θα είναι μια κατάλληλη προσαρμογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή υπό το πρίσμα των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων.
Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν “τις λίγες υπολειπόμενες προαπαιτούμενες δράσεις κατεπειγόντως ώστε να επιτρέψουν την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μαζί με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, το Eurogroup θα συζητήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους σε έκτακτη συνάντηση που θα συγκληθεί στις 20 Νοεμβρίου”.
Το Eurogroup αναμένει ότι μέχρι τότε, όλα τα αναγκαία στοιχεία θα είναι σε θέση για τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τις σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την επιφύλαξη της θετικής αξιολόγησης της τρόικα όλων των προαπαιτούμενων δράσεων των ελληνικών αρχών, καταλήγει το ανακοινωθέν.
Ικανοποιημένος ο Γιάννης Στουρνάρας
Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Eurogroup και επισήμανε ότι με αυτές κατοχυρώθηκε πλέον η επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την εξυγίανση της Ελλάδας, κατά δύο χρόνια.
Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι αναμένει την πλήρη έκθεση της Τρόικας ως τις 17 Νοεμβρίου, ούτως ώστε αυτή να επικυρωθεί στο σύνολό της από το Eurogroup που θα συνέλθει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, ανέφερε ο υπουργός, οι χώρες της ευρωζώνης που πρέπει να θέσουν την έκθεση της Τρόικας υπό την κρίση των κοινοβουλίων τους θα έχουν έξι ημέρες καιρό για να το πράξουν, ούτως ώστε στις 26 Νοεμβρίου με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε βέβαιος ότι η δόση των θα εκταμιευθεί στο σύνολό της.
Ερωτηθείς αν τα χρήματα των δανειστών θα κατατίθενται στην τράπεζα της Ελλάδος ή στην ΕΚΤ, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας. Σημείωσε, πάντως, ότι εφεξής η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις θα λαμβάνονται τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα. Σημείωσε ότι αυτό αφορά τόσο την πορεία των δημοσίων δαπανώ και των εσόδων, όσο και τα έσοδα από τις κρατικοποιήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις τις οποίες πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι κατά βάση πρόκειται για ολιγάριθμες διοικητικές αποφάσεις και ότι δε χρειάζεται κοινοβουλευτική διαδικασία.
Τέλος ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.