Πέντε χρονικά ορόσημα θα προηγηθούν της νέας μεγάλης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, η οποία, με τα έως τώρα δεδομένα, προσδιορίζεται για το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και χωρίς, προς το παρόν, να έχει ορισθεί χρονοδιάγραμμα λήξης των διαπραγματεύσεων.
Με βάση τον προγραμματισμό, οι πέντε κομβικές ημερομηνίες έχουν ως εξής:
- Το ερχόμενο Σάββατο θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με νέο δεδομένο την πρόσφατη παραίτηση της κυβέρνησης στη Γαλλία.
- Στις 2-4 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει μια πρώτη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι, κατά την οποία αναμένεται να ανοίξουν όλα τα “καυτά” ζητήματα, όπως οι φοροελαφρύνσεις και το χρέος. Στη γαλλική πρωτεύουσα θα μεταβεί η πολιτική ηγεσία των βασικών υπουργείων που εμπλέκονται με το μνημόνιο, υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων αυτών, συνεργάτες του πρωθυπουργού και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
- Μια ημέρα μετά αναμένεται να συνεδριάσει το Euro Working Group, όπου αναμένεται να συζητηθεί το “ελληνικό θέμα”.
- Στις 6 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να δώσει μία σαφή ένδειξη για τις κυβερνητικές κινήσεις κατά την ομιλία του στην 79η ΔΕΘ.
- Στις 12 Σεπτεμβρίου, τέλος, θα συνεδριάσει το Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να δοθεί το “πράσινο φως” για την έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.
Στη συγκεκριμένη αξιολόγηση θα τεθούν επί τάπητος οι υπάρχουσες μνημονιακές εκκρεμότητες, αλλά και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό, τον νέο προϋπολογισμό, την απελευθέρωση αγορών κλπ.
Η τρόικα εμφανίζεται επιφυλακτική στο ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση αυτές θα πρέπει να αντισταθμίζονται με ισοδύναμα μέτρα, ενώ από ελληνικής πλευράς, το βασικό διαπραγματευτικό όπλο αναμένεται να είναι εκ νέου η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και η υπέρβαση στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα.