Με έντονη κινητικότητα τόσο στο στρατόπεδο του κυβερνητικού συνασπισμού, όσο και σε αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης διανύει το πολιτικό σκηνικό το δεύτερο ήμισυ του Αυγούστου, με φόντο τον κρίσιμο Σεπτέμβριο, τη ΔΕΘ και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι κινήσεις των επιτελείων τόσο του Αντώνη Σαμαρά, όσο και του Αλέξη Τσίπρα μόνο απίθανο δεν αφήνουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο τα «μπλοκάκια» έχουν πάρει φωτιά με καταληκτική ημερομηνία τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς θέλοντας να αντιστρέψει το κλίμα, το οποίο έχει γυρίσει από την επομένη των ευρωεκλογών, επιδιώκει να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις.
Η έντονη κινητικότητα του κυβερνητικού επιτελείου ωστόσο δεν εντοπίζεται μόνο στο κομμάτι της οικονομίας, αφού εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου είναι γνωστό ότι μετρούν τα «κουκιά» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι θα συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή ΠτΔ προ μηνός αποδεικνύει περίτρανα ότι παρά το γεγονός πως από το περιβάλλον του πρωθυπουργού τονίζουν πως το θέμα του ΠτΔ δεν είναι της παρούσης, βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του Μαξίμου. Συνεργάτες μάλιστα του πρωθυπουργού σύμφωνα με πληροφορίες ήδη εδώ και καιρό βολιδοσκοπούν στελέχη των ΑΝΕΛ και των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, που εκτιμάται ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.
Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου, ορμώμενοι από το εκλογικό προβάδισμα του Μαΐου και έχοντας στις τσέπες τους τη συσσωρευμένη αγανάκτηση του κόσμου, τις επικείμενες και μαζικές φοροεπιδρομές μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και τα αλλεπάλληλα κρας τεστ με προεξέχον αυτό για το δημοψήφισμα για την αποκρατικοποίηση της μικρής ΔΕΗ τελούν ανοιχτά σε προεκλογική ετοιμότητα.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν σε όλους τους τόνους ότι ο απαιτούμενος αριθμός για την εκλογή ΠτΔ δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, την ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας τόσο με τη ΔΗΜΑΡ, όσο και με την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ.
Το ρόλο αστάθμητου παράγοντα στις πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να διαδραματίσουν οι διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Και αυτό διότι εξαιρετικής σημασίας θα είναι η έκβαση των πρώτων συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι οποίες όπως έχουν επανειλημμένα τονίσει στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο. Αυτό αποτέλεσε εξάλλου ένα από τα βασικά «άλλοθι» για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου στια αρχές Αυγούστου, το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και έβγαλε κερδισμένο στα σημεία το ΣΥΡΙΖΑ...