Επιστολή προς τη σκηνοθέτιδα της ταινίας Mamma Mia, Φίλις Λόιντ, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, απαντώντας στις ανησυχίες της σχετικά με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και το κατά πόσον αυτό οδηγεί σε ιδιωτικοποιήσεις ακτών.
“Είναι αδιανόητο για όσους από εμάς συνδέθηκαν με την ταινία (και αισθανόμαστε περήφανοι που εξυμνήσαμε τα υπέροχα νησιά της Σκοπέλου και της Σκιάθου) ότι οι εκπληκτικής ομορφιάς ακτές σας θα μπορούσαν να "βγουν σε πλειστηριασμό" κατά αυτόν τον τρόπο”, ανέφερε μεταξύ άλλων σε πρόσφατη επιστολή της η Φίλις Λόιντ, ενώ σε άλλο σημείο τόνιζε: “Κινηματογραφήσαμε στην Ελλάδα επειδή προσφέρει αυτή την ομορφιά, ποτέ ωστόσο δεν σκεφτήκαμε τις ακτές αυτές γεμάτες με ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις. Από τη στιγμή που ξεπεραστεί αυτή η γραμμή δεν υπάρχει επιστροφή”.
Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών συγχαίρει τη σκηνοθέτιδα για την “εξαίρετη”, όπως τη χαρακτηρίζει, ταινία Mamma Mia, επισημαίνοντας πως “η ταινία σας ανέδειξε τα Ελληνικά νησιά με εξαιρετική δεξιότητα, αισθαντικότητα και χιούμορ σε ένα παγκόσμιο κοινό”.
“Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσουμε τον αιγιαλό μας. Η σχετική πρόβλεψη στον νόμο που μόλις πρόσφατα ψηφίσθηκε από την Ελληνική Βουλή περιορίζεται στην επιτάχυνση του προσδιορισμού του Ελληνικού αιγιαλού. Αυτό το εγχείρημα έχει καθυστερήσει 70 χρόνια μια που λιγότερο από το 10 % του αιγιαλού είναι σαφώς προσδιορισμένο”, σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Χαρδούβελης, και προσθέτει: “Ο προσδιορισμός του αιγιαλού βελτιώνει την διαφάνεια και αναστέλλει παράνομες δραστηριότητες που καταστρέφουν τον αιγιαλό και το περιβάλλον. Διότι είναι η αδυναμία του προσδιορισμού του αιγιαλού που διευκολύνει την παράνομη κατασκευαστική δραστηριότητα και άλλες μη αποδεκτές ιδιωτικές χρήσεις. Ο νέος νόμος θα αποτρέψει τέτοια φαινόμενα”.
Ο υπουργός υπογραμμίζει ακόμα πως χρειάζονται υψηλής ποιότητας, επίσημα δεδομένα, πάνω στα οποία θα βασίζονται οι πολιτικές της κυβέρνησης και που θα καθιστούν εφικτή την υλοποίηση τους, ενώ θα επιτρέψουν στα πολιτικά κόμματα, στους πολίτες και σε ΜΚΟ να αποκτήσουν τεκμηριωμένη άποψη για την υιοθέτηση μιας πολιτικής και την υλοποίησή της από την εκάστοτε κυβέρνηση.
“Θέλω να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας, για την Ελλάδα και το περιβάλλον της, ενδιαφέρον το οποίο μου είναι βεβαίως καλοδεχούμενο”, καταλήγει η επιστολή.