Χαρακόπουλος: Έπρεπε να είχαμε προετοιμαστεί για το εμπάργκο

Σαφείς αιχμές για ανετοιμότητα από την πλευρά της κυβέρνησης αναφορικά με το ρωσικό εμπάργκο άφησε ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε  με μέλη του αγροτικού συνεταιρισμού “Κίσσαβος”.

“Χωρίς αμφιβολία, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το ρωσικό εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα είναι πολύ ανησυχητική, διότι, δυστυχώς, φαίνεται να έχει διάρκεια και ίσως μη αναστρέψιμες αρνητικές παρενέργειες”, δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος, και πρόσθεσε: “Και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τους παραγωγούς ότι, ίσως, θα έπρεπε να είχαμε προετοιμαστεί εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής. Κακά τα ψέματα, οι εξελίξεις αυτές “φώναζαν” από μήνες τώρα ότι πλησίαζαν. Δε χρειαζόταν να είσαι διπλωμάτης για να καταλάβεις ότι θα μας έπαιρνε και εμάς η “μπάλα”. Αν και κανείς δεν αμφισβητεί ότι ως μέλη της Ε.Ε. έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις, η πικρή αλήθεια είναι ότι πιαστήκαμε ακόμη μια φορά εξαπίνης”.

Συνεχίζοντας, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι “τώρα πρέπει να τρέξουμε”, εξηγώντας πως πρέπει “να μπορέσουμε να κερδίσουμε αποζημιώσεις για τη χαμένη παραγωγή για να μην καταστραφούν οι αγρότες μας. Αλλά να δούμε και μπροστά, μετά την καταστροφή σε ροδάκινα και νεκταρίνια να βρούμε τουλάχιστον λύσεις για τα υπόλοιπα προϊόντα που εξάγουμε στη Ρωσία στη διάρκεια του χρόνου: τα μήλα, τα σταφύλια, τα πορτοκάλια, τις φράουλες. Το έργο δεν είναι καθόλου εύκολο”.

Και αν δεν τα καταφέρουμε, κανείς δεν εγγυάται τι μέλλει γενέσθαι στον κόσμο της αγροτιάς. Όχι μόνον από οικονομικής και κοινωνικής απόψεως αλλά και πολιτικής. Ελπίζω οι αρμόδιοι να το λάβουν αυτό υπόψη τους πριν να είναι αργά...”, κατέληξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.