Στα χέρια του εποπτεύοντα εισαγγελέα της ανάκρισης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Ισίδωρου Ντογιάκου περνά πλέον η ογκωδέστατη δικογραφία.
Παρά τα δεκάδες αιτήματα που υπέβαλαν οι κατηγορούμενοι βουλευτές, οι ειδικές εφέτες ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, μετά την πολύμηνη έρευνα τους, κήρυξαν και επισήμως το τέλος της ανάκρισης.
Το λόγο τώρα έχει ο εισαγγελέας, ο οποίος θα καταθέσει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την πρόταση του, όπου θα διατυπώνει την άποψη του σχετικά με το αν θα πρέπει και ποιοι κατηγορούμενοι να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Αμέσως μετά, τη σκυτάλη θα παραλάβουν οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, οι οποίοι και είναι υποχρεωμένοι μέσα σε δυο μήνες να εκδώσουν το αμετάκλητο βούλευμα τους.
Η πολύκροτη υπόθεση θα βρεθεί ένα βήμα πριν το ακροατήριο, αφού αναμένεται – μετά την έκδοση του βουλεύματος- ο προσδιορισμός της ημερομηνίας που θα εκδικαστεί. Πότε θα είναι αυτό; Εκτός απροόπτου εκτιμάται ότι η πολύκροτη δίκη με τους δεκάδες κατηγορούμενους και τους... άπειρους δικηγόρους θα ξεκινήσει, το αργότερο, τις αρχές του 2015.
Η έρευνα της δικαιοσύνης ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2013, λίγο μετά τη δολοφονία Φύσσα. Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου 33 υποθέσεις με πρωταγωνιστές μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, διενήργησε την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι συλλήψεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Στην ογκωδέστατη δικογραφία της Χρυσής Αυγής, που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα περιλαμβάνονται τα ονόματα 78 κατηγορουμένων, εκ των οποίων οι 30 είναι προφυλακισμένοι, ενώ και οι 18 βουλευτές του κόμματος είναι κατηγορούμενοι για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Περισσότερες από 200 μαρτυρίες καταγράφονται στην δικογραφία, όπως επίσης και ομολογίες πρώην μελών της Χρυσής Αυγής, είτε επώνυμες είτε με τη σήμανση του προστατευόμενου μάρτυρα, αλλά και στοιχεία από τα ηλεκτρονικά αρχεία που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα γραφεία και στα σπίτια των κατηγορουμένων.
Το σύνολο του υλικού θα αξιολογήσει το δικαστήριο, το οποίο και θα έχει τον τελευταίο λόγο για την τύχη των κατηγορουμένων που τελικά θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στο ακροατήριο.