"Ντροπή" χαρακτηρίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, την απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της εμπορίας ανθρώπων για τη Μανωλάδα. "H απόφαση που αθωώνει ομόφωνα τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων στη δίκη για την υπόθεση της Μανωλάδας (και μάλιστα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Τράφικινγκ), επιβάλλοντας ποινή μόνο για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και συνέργεια, αποτελεί ντροπή και μας εξοργίζει" σημειώνει.
"Η αθωωτική απόφαση δεν μεροληπτεί απλώς υπέρ των θυτών: αφήνει χώρο για νέα θύματα, κλείνοντας τα μάτια σε μια άγρια, απάνθρωπη και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργάτες γης, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η παρά λίγο δολοφονία τους" προσθέτει η βουλευτής, καταγγέλλοντας ότι παραγνωρίστηκαν αδιάσειστα στοιχεία.
ΠΑΣΟΚ: Μένει η αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη
Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη να ερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση, ζητά το ΠΑΣΟΚ. Από τον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των εργατών γης της Νέας Μανωλάδας αφήνει την αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα ερευνήσει αν οφείλει να πράξει κάτι για αυτό.
Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εποχικών εργατών γης. Με αυτά τα δεδομένα καθίσταται επείγουσα η συζήτηση για τα πιθανά δικαιώματα εργασίας που μπορούν να έχουν οι υπό το καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης αλλοδαποί αλλά και η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της πρόσφατης κοινοτικής οδηγίας "σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία".
Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για την δικαστική απόφαση
Τη διαμαρτυρία της για την αθώωση του επιχειρηματία και των στενών συνεργατών του από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πάτρας για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων από τρίτες χώρες, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).
Η απόφαση αφορούσε περιστατικό που διαδραματίστηκε τον Απρίλιο του 2013 στη Μανωλάδα και κατά το οποίο, επιχειρηματίας και επιστάτες πυροβόλησαν αλλοδαπούς εργάτες γης.
Η Συνομοσπονδία εκτιμά ότι, «η συγκεκριμένη απόφαση, βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ενώ δεν δίνει το αναγκαίο για την ελληνική κοινωνία μήνυμα ότι δε θα περάσουν οι εργοδοτικές πρακτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων οι οποίες εντείνονται από την κυβερνητική αδράνεια».
Η ΓΣΕΕ αναφέρει επίσης ότι, θα συνεχίσει «να παρακολουθεί την εξέλιξη και της συγκεκριμένης απόφασης και θα συνεχίσει με κάθε μέσο και τρόπο τον αγώνα της για να σταματήσουν επιτέλους όπου υπάρχουν φαινόμενα ανήθικης επιχειρηματικότητας».
Για «πρόκληση προς την εργατική τάξη», κάνει λόγο αναφερόμενο στην ίδια δικαστική απόφαση και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).
Στην ίδια ανακοίνωση το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι «θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο πλευρό όλων των εργατών ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης. Οι όποιες δικαστικές αποφάσεις δεν μπορούν να εμποδίσουν την ανάγκη του οργανωμένου ταξικού αγώνα αλλά αντίθετα αποδεικνύουν περίτρανα την ανάγκη συσπείρωσης του συλλογικού αγώνα, την ανάγκη κοινού αγώνα Ελλήνων και Μεταναστών εργατών κόντρα στις αιτίες και το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση».
ΠΑΜΕ: Επικίνδυνη η απόφαση του δικαστηρίου
Επικίνδυνη χαρακτηρίζει την απόφαση σε ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ:
Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Πάτρα που αθωώνει τον επιχειρηματία και τους επιστάτες που πυροβόλησαν τους μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα τον Απρίλη του 2013 με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά 20 εργάτες είναι πρόκληση και επικίνδυνη για την εργατική τάξη. Η δικαιοσύνη όπως τις περισσότερες φορές έτσι και τώρα στάθηκε απέναντι στην εργατική τάξη και τα δικαιώματα της, απέναντι στους μετανάστες, δίνοντας αέρα στα πανιά των μεγαλοτσιφλικάδων. Οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους και δέχτηκαν σφαίρες. Διαμαρτυρήθηκαν για την επίθεση και τους απομόνωσαν στα θερμοκήπια καταλύματα χωρίς ρεύμα τροφή με απειλές και τρομοκρατία.