Σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που θα ανοίξει το δρόμο σε σειρά μεταρρυθμίσεων και σημαντικών μέτρων, τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ανεβάσει εκ νέου το πολιτικό θερμόμετρο, με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει δώσει δείγματα γραφής για τις προθέσεις της να το μετατρέψει σε παντιέρα για έναν νέο “ανένδοτο” με αιχμή του δόρατος τους αιγιαλούς.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός με την έλευση του πολυνομοσχεδίου μπαίνει σε ένα νέο γύρο έντονης αντιπαράθεσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης παίρνει το “βάπτισμα του πυρός” με το νομοσχέδιο-φωτιά που θα τον φέρει στο επίκεντρο των πολιτικών διαξιφισμών.
Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης του ενός δις. ευρώ και πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τις 8 Αυγούστου.
Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο
- Κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος του έτους για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στον ΦΠΑ.
- Απενεργοποίηση του ΑΦΜ για φορολογούμενο που έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα.
- Επιχορήγηση φορέων κυρίως του κλάδου Υγείας (νοσοκομεία κ.ο.κ.) για να αντιμετωπίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να επιταχυνθούν η αναδιάρθρωση και η εξυγίανσή τους.
- Ένταξη στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών ταμείων – Ν.Π.Δ.Δ, συμπεριλαμβανομένου και των επικουρικού των ενστόλων
- Τον καθορισμό της διαδικασίας οριοθέτησης του αιγιαλού
- Ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τη σύσταση 400 οργανικών θέσεων
- Τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 11 τομείς της οικονομίας με αποτέλεσμα την ελάφρυνση των πολιτών και την ενίσχυση των κλάδων.
- Τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων συμβάσεων ενσωματώνοντας το σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες με όρους διαφάνειας.
- Την αναμόρφωση των διατάξεων για το πλαίσιο υποβολής και ελέγχου του «πόθεν έσχες». Στις διατάξεις προβλέπεται η συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων
- Καθιερώνεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων και η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ώστε να καταστεί αποτελεσματικός ο έλεγχος.