Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει μέσα από συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Σχετικά με τη σταθερότητα της κυβέρνησης μετά την ψήφιση των μέτρων, παρατήρησε: “Στην πραγματικότητα ο κ. Σαμαράς δεν είναι ανακουφισμένος, είναι σε πανικό. Η τρικομματική κυβέρνησή του, μετά τις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου αριθμούσε 179 βουλευτές. Στην προχθεσινή ψηφοφορία, κι ενώ δεν έχουν περάσει 5 μήνες, συγκέντρωσε 153 βουλευτές. Η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή και δεν θα αντέξει. Τώρα έχει να εφαρμόσει το μόλις ψηφισμένο πακέτο λιτότητας. Αυτό θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην κοινωνία”.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, τονίζοντας ότι δεν έχει νόημα να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία της Ελλάδας έναντι χαμηλού τιμήματος και προβλέποντας ότι αυτό θα αποτύχει, καθώς “κανένας σοβαρός επενδυτής δε θα δαπανήσει τα χρήματά του, όταν ξέρει ότι ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης, που το αποφάσισε αυτό τελειώνει”.
Σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: “Ήμασταν έτοιμοι ήδη από τις 18 Ιουνίου. Αν δεν είχαν κινήσει θεούς και δαίμονες για να μας αποτρέψουν από την εξουσία, η Ελλάδα δε θα είχε τώρα ένα νέο Μνημόνιο. Θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είμαστε σήμερα. Η χώρα έχασε μια ευκαιρία. Αλλά σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα”.
Σχετικά με ένα ενδεχόμενο “κούρεμα” χρέους, που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η Γερμανία αρνείται, επικαλέστηκε πρόσφατες δηλώσεις του τέως επικεφαλής της Bundesbank, Γιόζεφ Άκερμαν: “Ο κ. Σαμαράς, στα τέλη Αυγούστου, κατά την επίσκεψή του στην καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα θα αποπλήρωνε το χρέος της μέχρι το τελευταίο ευρώ. Πρόσφατα, ο κ. Άκερμαν ο τέως επικεφαλής της Deutsche bank είπε ότι μοναδική λύση για την Ελλάδα θα ήταν ένα γενναίο κούρεμα χρέους. Σας ρωτώ, ποιόν πιστεύετε; Ποιος από τους δύο έχει δίκιο; Ο κ. Άκερμαν ή ο κ. Σαμαράς; Ποιος έχει μια πρόταση προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης; Εγώ λέω ο κ. Άκερμαν”.
Η παρατήρηση του Α. Τσίπρα περί επενδυτών που δε θα ρισκάρουν τα χρήματά τους στο "ξεπούλημα" έναντι χαμηλού τιμήματος της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας, όταν γνωρίζουν ότι ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει, οδήγησε σε διαξιφισμούς κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη βουλή.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στα Γερμανικά