Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Αύριο κληρώνει για την κρίσιμη ρύθμιση

Η "μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών" (όπως τη χαρακτηρίζει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας) μπαίνει αύριο το μεσημέρι στις 14.00 στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ, από την τρόικα να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας τον συντονισμό του συνόλου των προνοιακών επιδομάτων, που χορηγούνται από άλλα υπουργεία, όπως το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να υπάρχει έλεγχος των δαπανών και αποτελεσματικότερος καταμερισμός σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων είναι ένα από τα πλέον φλέγοντα στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το θέμα δεν τέθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, του υφυπουργού, Βασίλη Κεγκέρογλου, και της γενικής γραμματέως, Άννας Στρατινάκη. Κατά τη σημερινή συνάντηση εξετάσθηκαν τα οικονομικά των ασφαλιστικών Ταμείων.

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία, επιβεβαιώθηκε η ταμειακή επάρκεια του συστήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά το πρώτο επτάμηνο του 2014 έχει απορροφηθεί το 57,33% της κρατικής επιχορήγησης, αντί του 58,33% που είχε προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό.