Στους 139 ανέρχονται οι βουλευτές που ζητούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο που αφορά την πώληση της ΔΕΗ, ωστόσο έως τώρα έχουν κατατεθεί επτά προτάσεις και δεν είναι σίγουρο ότι θα θεωρηθούν πανομοιότυπες για να αθροιστούν οι υπογραφές.
Στις 14:30 συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία θα λάβει την απόφαση έχοντας και σχετική γνωμοδότηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές.
Απαιτούνται 120 υπογραφές για να διεξαχθεί συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για δημοψήφισμα. Η απόφαση της Ολομέλειας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτεί 180 ψήφους.
Έχουν κατατεθεί προτάσεις από:
-τον ΣΥΡΙΖΑ -με 71 υπογραφές
-τους Ανεξάρτητους Έλληνες -14 υπογραφές, συνυπογράφει και ο Νίκος Νικολόπουλος
-τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές -14 υπογραφές
-το ΚΚΕ - 12 υπογραφές
-τη ΔΗΜΑΡ - 11 υπογραφές, αλλά χωρίς τις υπογραφές του Γρηγόρη Ψαριανού και της Κατερίνα Μάρκου που ανεξαρτητοποιήθηκε
-τη Χρυσή Αυγή -16 υπογραφές
-και τον Βύρωνα Πολύδωρα (που την υπογράφει ο ίδιος).
Στην πρότασή του το ΚΚΕ ζητά τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση και κατάργηση του ν. 1914/1990, του ν.2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011 του ν.4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο μεταξύ σε γραπτή δήλωση του ο βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, τονίζει ότι δεν μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό.
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Δημήτρης Αναγνωστάκης, διέψευσε τα σενάρια που φέρουν τη ΔΗΜΑΡ να προσανατολίζεται στην απόσυρση της πρότασής της, σε περίπτωση που συναθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών της με τη Χρυσή Αυγή.
"Πολιτικά διαφωνούμε με τη Χρυσή Αυγή και το έχουμε καταθέσει. Θα δώσουμε μάχη να υπάρξει ο ελάχιστος κοινός τόπος με τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει. Η πρότασή μας παραμένει" τόνισε ο κ. Αναγνωστάκης, ενώ για το ενδεχόμενο να κληθεί αύριο να λάβει απόφαση το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, επισήμανε ότι κατά τη γνώμη του "κάτι τέτοιο θα συνιστούσε συνταγματική εκτροπή".