Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η συλλογή υπογραφών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ.
Χθες, Τετάρτη, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή , ενώ κατατέθηκε και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πώληση της ΔΕΗ.
Το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: "Οι υπογράφοντες βουλευτές προτείνουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο "Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας" που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο".
Η πρόταση υπογράφεται από 71 Βουλευτές.
Συνολικά 115 Βουλευτές ζητούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη Μικρή ΔΕΗ ανοίγει έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με επίκεντρο το δημοψήφισμα.
Ωστόσο οι έξι προτάσεις που κατατέθηκαν φαίνεται ότι δίνουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να μην αθροιστούν οι υπογραφές και να μη συκληθεί η ολομέλεια της Βουλής.
Κίνηση έκαναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταθέτοντας γραπτό αίτημα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ χθες το βράδυ ακολούθησαν δεκαπέντε ανεξάρτητοι βουλευτές και εν συνεχεία ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΚΕ. Η παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα, δημιουργεί σοβααρές επιφυλάξεις κατά πόσον οι υπογραφές του ΚΚΕ μπορούν να συναθροιστούν: "Θέλετε να συμφωνήσουμε εμείς σε δημοψήφισμα με ένα νόθο ερώτημα;" είπε από του βήματος της Ολομελείας η πρόεδρος της Κ.Ο. του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθιστώντας αισθητή τη διαφωνία της με την ουσία του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η πρόταση του ΚΚΕ ζητάει κατάργηση νόμων από το 1990. Τη «διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση και κατάργηση του ν. 1914/1990, του ν.2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011 του ν.4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως «μικρή ΔΕΗ», προτείνουν οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο που απευθύνεται στον Προέδρο της Βουλής, «οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν αυτό το κείμενο ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος για την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων, τον διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς και διανομής που απορρέουν από το συνολικό κοινοτικό πλαίσιο απελευθέρωσης της ενέργειας και έχει δραματικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους του κλάδου».
Με τις υπογραφές 11 βουλευτών κατατίθεται στην ειδική γραμματεία του Προέδρου της Βουλής, η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Την πρόταση δεν υπογράφουν ο Γρηγόρης Ψαριανός και η Αικατερίνη Μάρκου (σ.σ. ανεξαρτητοποιήθηκε σήμερα από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα).
Με δήλωσή του, ο Σπύρος Λυκούδης, που υπογράφει την πρόταση, αναφέρει ότι η ΔΗΜΑΡ ορθώς δεν προχώρησε στη συνυπογραφή κοινής πρότασης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει όμως ότι η ξεχωριστή πρόταση του κόμματος του δεν νομίζει ότι μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό.
Οι υπογραφές της Χρυσής Αυγής αποκτούν καθοριστικό ρόλο για τη συγκέντρωση 120 βουλευτών, σε περίπτωση που τελικά διαφοροποιηθεί το ΚΚΕ, ενώ ήδη υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ.