Τους λόγους για τους οποίους δεν πέφτει η τιμή στο γάλα εξηγεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην εφημερίδα «Δημοκρατία». Σημειώνεται ότι ο κ. Χαρακόπουλος είχε παραιτηθεί για τις αλλαγές στο γάλα, ενώ σημειώνεται ότι αφήνει αιχμές κατά του Κ. Χατζηδάκη.
"Ρωτούσαμε τότε, γιατί θα μειωθεί η τιμή του γάλακτος αν επιμηκύνουμε τη διάρκεια ζωής του, όταν το γάλα μακράς διάρκειας, που δεν έχει εμπόδια χρονικών περιορισμών στις εισαγωγές ούτε κόστος επιστροφών των ληγμένων, είναι ακριβότερο από το φρέσκο; Γιατί ο καταναλωτής θα αγοράζει γάλα της έκτης ή της έβδομης μέρας, όταν τώρα δεν αγοράζει της τέταρτης ή της πέμπτης; Ιδού λοιπόν, η διάρκεια αυξήθηκε κατά δύο ημέρες –κι ευτυχώς, που η επιμήκυνση περιορίστηκε στις δύο ημέρες- το γάλα είναι επτά ημερών, οι εισαγωγές διευκολύνθηκαν, οι επιστροφές μειώθηκαν, και οι τιμές αυξήθηκαν..." σημειώνει.
Μάλιστα ο κ. Χαρακόπουλος αφήνει αιχμές κατά του Κωστή Χατζηδάκη σημειώνοντας: "Η αλήθεια είναι ότι από την στιγμή που με μονομερή πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης άνοιξε η κουβέντα για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, οι τιμές πήραν την ανιούσα. Το γεγονός αυτό, όπως θυμόσαστε, προκάλεσε και εισαγγελική παρέμβαση, καθώς οι αυξήσεις αυτές καταγγέλθηκαν ως «περίεργες» και «αδικαιολόγητες». Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με την «προφητεία» του ΟΟΣΑ, η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο γάλα θα διευκόλυνε τις εισαγωγές και θα περιόριζε τις επιστροφές ληγμένων, επιφέροντας μείωση κατά 5% στην τιμή του. Τελικά δεν μειώθηκε ούτε 0,5%! Αντιθέτως έγιναν και αυξήσεις, ενώ όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, μειώθηκαν οι τιμές παραγωγού.
Όσον αφορά στο «φρέσκο γάλα 11 ημερών», αρκούν και περισσεύουν και οι 7 μέρες για να έρθει φτηνότερο γάλα από χώρες των Βαλκανίων. Άλλωστε, όπως σας είπα, συμβαίνει ήδη, με το μακράς διάρκειας που εισάγεται από τα βαλκάνια και όχι μόνο. Η τιμή, όμως, περιέργως είναι ακριβότερη του φρέσκου!"