Στο πόκερ μεταξύ Τσίπρα και Κουτσούμπα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη "μικρή ΔΕΗ", το ΚΚΕ ανοίγει τα χαρτιά του.
Όπως ανέφερε το news.gr, το ΚΚΕ επιχειρούσε από την αρχή της ημέρας να απεγκλωβιστεί από την πρόταση της Κουμουνδούρου κατεβάζοντας δική του πρόταση και πράγματι, το έπραξε το απόγευμα της Παρασκευής 4 Ιουλίου, με ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Ο Περισσός προσπαθεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στα πράγματα και να μην ακολουθήσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, κατεβάζοντας δική του, όπως είχε διαμηνύσει ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Κουτσούμπας, η οποία να περιλαμβάνει στο επικείμενο δημοψήφισμα την ερώτηση για "κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη "μικρή ΔΕΗ".
Σημειώνεται ότι για να γίνει αποδεκτή προς συζητήση στη Βουλή κάθε πρόταση για δημοψήφισμα απαιτούνται 120 υπογραφές βουλευτών.
Υπενθυμίζεται ότι στις πρώτες επαφές του Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη με τους επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Δημοκρατικών Βουλευτών, Πάρι Μουτσινά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της ΔΕΗ, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει αυτόματα το άθροισμα των υπογραφών των βουλευτών.
Θετική ήταν η στάση του Πάνου Καμμένου, ενώ κατ' αρχήν "ναι" φέρεται να είπε και ο Φώτης Κουβέλης παραπέμποντας όμως στη συνεδρίαση της ΚΟ από κοινού με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ τη Δευτέρα για την σχετική απόφαση χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σιγουριά ότι ακόμα και αν αυτή είναι θετική, θα υπογράψουν σύσσωμοι οι 13 βουλευτές του κόμματος.
Αναλυτικά, η απογευματινή ανακοίνωση του ΚΚΕ:
"Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είναι διατεθειμένη να καταθέσει πρόταση στη Βουλή, ώστε να διεξαχθεί η συζήτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ενάντια στην απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος.
Θεωρεί ότι κάθε κόμμα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τη δική του σχετική πρόταση, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάθε κόμμα μπορεί να θέσει τις δικές του θέσεις.
Όπως είναι γνωστό το ΚΚΕ έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρότασή του, σύμφωνα με την οποία βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος είναι η κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη "μικρή ΔΕΗ".