Σε πολιτικό παιχνίδι υψηλού ρίσκου που θυμίζει παρτίδα πόκερ εξελίσσεται η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου για τη "μικρή" ΔΕΗ.
Πρόκειται για μια πρόταση που αποτελεί "πρόβα συμμαχιών" για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι έντονο το πολιτικό παιχνίδι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καθώς ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και αρκετοί από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς έχουν ήδη συμφωνήσει.
Το ΚΚΕ επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από την πρόταση της Κουμουνδούρου κατεβάζοντας δική του πρόταση.
Στις πρώτες επαφές που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τους επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και της ΚΟ των Ανεξαρτήτων Δημοκρατικών Βουλευτών Πάρι Μουτσινά, εισέπραξε την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της ΔΕΗ, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει αυτόματα το άθροισμα των υπογραφών των βουλευτών.
Θετική ήταν η στάση του Πάνου Καμμένου, ενώ κατʼ αρχήν "ναι" φέρεται να είπε και ο Φώτης Κουβέλης παραπέμποντας όμως στη συνεδρίαση της ΚΟ από κοινού με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ τη Δευτέρα για την σχετική απόφαση χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σιγουριά ότι ακόμα και αν αυτή είναι θετική, θα υπογράψουν σύσσωμοι οι 13 βουλευτές του κόμματος.
"Ως Βουλευτές συμπαρατασσόμαστε στο ευρύτατο μέτωπο των φορέων και των κοινωνικών δυνάμεων που έχει συγκροτηθεί πανελλαδικά για την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά την πώληση του 30% της ΔΕΗ, προκειμένου να παραμείνει η επιχείρηση στην κυριότητα και στον έλεγχο του δημοσίου, και την προάσπιση των δικαίων συμφερόντων των καταναλωτών", σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι κ.κ. Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Βασίλης Καπερνάρος, χωρίς να αποκλείεται παρόμοια στάση και άλλων ανεξάρτητων.
Ωστόσο ένα επί της ουσίας "όχι" εισέπραξε στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο του δημοψηφίσματος την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας.
Η Κουμουνδούρου από την πλευρά της σημειώνει δεν έχει αντίρρηση στην πρόταση του ΚΚΕ να συμπεριλαμβάνονται και προηγούμενοι νόμοι που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ συμπληρώνοντας ότι "η κοινή πρόταση αποτελεί ευκαιρία προκειμένου να διερευνηθεί το πεδίο συμφωνίας για μία εναλλακτική εθνική στρατηγική στα θέματα ενέργειας".
Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την συνάντηση εντός των επόμενων ημερών των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων ώστε να συζητηθεί πιο συγκεκριμένα η συνέχεια της πρωτοβουλίας.
Η θέση της κυβέρνησης
"Η πραγματική πρόθεση του κ. Τσίπρα δεν είναι να συγκεντρώσει 120 βουλευτές για να προκαλέσει δημοψήφισμα τάχα για τη ΔΕΗ, που άλλωστε θα χρειαζόταν 180 ψήφους (άρθρο 44 του Συντάγματος). Γιατί ξέρει ότι αυτό δεν είναι εφικτό, αλλά και ότι αν γινόταν δημοψήφισμα, θα το έχανε πανηγυρικά", τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.
Όπως ανέφερε, "οι πολίτες είναι πολύ πιο μπροστά από αυτόν στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και ξέρουν καλά τα οφέλη που θα προκύψουν για τους ίδιους από τη ρύθμιση για τη μικρή ΔΕΗ. Κυρίως, όμως, είναι υποψιασμένοι για τα καιροσκοπικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα με τους απολιθωμένους και καταδικασμένους στη συνείδησή τους συνδικαλιστές των προνομίων".
"Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι, με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία, μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή", συνέχισε ο κ. Σταμάτης.
"Και δεν διστάζει, για να πετύχει τον σκοπό του, να παριστάνει τάχα τον επαναστάτη του διακόπτη της ΔΕΗ. Χωρίς να σκέφτεται ούτε τις ελληνικές επιχειρήσεις, ούτε τον τουρισμό μας, ούτε και τους Έλληνες πολίτες", κατέληξε.