Δύο “ναι” και ένα “ίσως” είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός από τις επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με κόμματα της αντιπολίτευσης, όσον αφορά στην πρωτοβουλία του για κοινή πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα της μικρής ΔΕΗ, με στόχο να συγκεντρωθούν 120 υπογραφές βουλευτών.
Η πρώτη επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα ήταν με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ο οποίος σύμφώνησε στην ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, και όπως είπε "συμφωνούμε με την απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να συνυπογράψουμε για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ". Παράλληλα, ο Πάνος Καμμενος είπε στον κ.Τσίπρα οτι "η μικρή ΔΕΗ αποτελεί το πρωτο βήμα για την παραχώρηση των πηγών ενέργειας που πρέπει να σταματήσει τώρα".
Κατόπιν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επικοινωνία με το Φώτη Κουβέλη, ο οποίος επίσης αντιμετώπισε με θετική διάθεση την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, με τον κ. Κουβέλη να επισημαίνει ότι η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δίνει τη δυνατότητα έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή του ελληνικού λαού. Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρατήρησε πως είναι άλλο ζήτημα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κι άλλο θέμα η διάσπαση και πώληση υποδομών της επιχείρησης, ενώ ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι η τελική απόφαση της ΔΗΜΑΡ θα ληφθεί στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την ΚΟ του κόμματος, την προσεχή Δευτέρα.
Αντίθετα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ΚΚΕ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, “υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη "μικρή ΔΕΗ".”
Αναφορικά με την ένσταση αυτή του ΚΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το εύρος των νόμων που θα περιλαμβάνονται σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι αντικείμενο συνεννόησης όλων των δυνάμεων που συμφωνούν με τη διεξαγωγή του, ενώ πρότεινε συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ για το αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να συζητηθεί πιο συγκεκριμένα η συνέχεια της πρωτοβουλίας.
Στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ όμως φαίνεται πως τάσσονται και ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές, και συγκεκριμένα οι Μπόλαρης, Καπερνάρος, Σταυρογιάννης, Κασαπίδης και Μουτσινάς, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση τμήματος της ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση, για να συγκεντρώσει τις 120 υπογραφές που χρειάζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί και τη συνεισφορά ανεξάρτητων βουλευτών, αφού συνολικά ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι 109, και η Κουμουνδούρου αποκλείει οποιαδήποτε προσέγγιση με τη Χρυσή Αυγή.