Σε κλίμα υψηλών τόνων και έντασης ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη “μικρή ΔΕΗ”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει “στο ξεπούλημα και τη διάλυση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης” και προειδοποίησε ότι “το έγκλημα αυτό” δε θα μείνει ατιμώρητο σε οποιαδήποτε διάστασή του.
Παράλληλα, αμφισβητήθηκε η διαδικασία της συζήτησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς στο νομοσχέδιο δεν υπήρχε η υπογραφή του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, αλλά του προκατόχου του, Γιάννη Στουρνάρα. Την απουσία της υπογραφής στο νομοσχέδιο από τον νυν υπουργό Οικονομικών επέκριναν και ο Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής.
Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε μάλιστα να κατατεθούν άμεσα από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος οι αλλαγές του νομοσχεδίου, ώστε να μπορέσουν οι βουλευτές να λάβουν γνώση έγκαιρα και να διαμορφώσουν την άποψή τους.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γιώργος Βλάχος, απαντώντας στις επικρίσεις και ενστάσεις που ακούστηκαν, αντέτεινε ότι η διαδικασία είναι ξεκάθαρη και σύμφωνη με τον κανονισμό της Βουλής και δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει από τον κ. Χαρδούβελη γραπτή δήλωση υιοθέτησης του κειμένου του νομοσχεδίου, την οποία και θα καταθέσει στα μέλη της Επιτροπής.
“Δεν έχετε καμία αρμοδιότητα ή δυνατότητα, δεν έχετε νομική και πολιτική κάλυψη σε θερινό τμήμα να κάνετε αυτό το έγκλημα. Ξεκαθαρίζουμε μέσα από βήμα της Βουλής ότι θα επανεξετάσουμε τη διάλυση και εκποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, δεν θα την αναγνωρίσουμε και θα επαναφέρουμε τη ΔΕΗ στα δημόσια χέρια ανασυγκροτημένη σε εθνικοποιημένη βάση” τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, που ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία, ώστε το νομοσχέδιο, που όπως είπε είναι του κ. Στουρνάρα και όχι του κ. Χαρδούβελη, να επανακατατεθεί υπογεγραμμένο από τον νυν αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, μαζί με τις αλλαγές, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει ακόμα ενημερώσει τα κόμματα.
Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "σημαντική τομή" στην ανάπτυξη της χώρας που αφορά σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και τόνισε ότι αυτό το σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν. Εξάλλου, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και για προσχηματικά διλήμματα, ενώ, όπως είπε, θα έπρεπε με σύνεση και υπευθυνότητα όλοι να συμβάλουν για το καλύτερο της χώρας και της κοινωνίας.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, δήλωσε ότι το κόμμα του δε θα επιτρέψει να προχωρήσει το σχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ, καλώντας τους πολίτες "σε παλλαϊκό μέτωπο για να υπερασπιστεί τη δημόσια περιουσία και τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας".
"Είναι υποχρέωση του ελληνικού λαού να αντιδράσει σε αυτό το μέγα σκάνδαλο. Μας γυρίζετε 60 χρόνια πίσω όταν η αγορά πριν τη ΔΕΗ ήταν διεσπαρμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι και να γίνει δεσμεύεται ότι η ΔΕΗ θα επανέλθει ως δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού γιατί δεν έχετε την ηθική, πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση, και αν νομίζετε ότι την έχετε τολμήστε και κάντε δημοψήφισμα", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκος.
"Άλλο είναι η ανάδειξη λαθών και αδυναμιών και η στήριξη κεκτημένων και άλλο η στείρα εμμονή σε αναποτελεσματικές δομές. Αυτό το νομοσχέδιο συνοδεύεται από την ελπίδα διαμόρφωσης ενός σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης προς όφελος των καταναλωτών", σημείωσε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος. Παράλληλα υποστήριξε ότι με την παρέμβαση του κόμματός του διασφαλίζονται τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε η εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια να υπερασπίσει με κάθε μέσο μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα και όχι του ελληνικού λαού και της χώρας.
"Αίσχος, έγκλημα και ντροπή" χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, τονίζοντας ότι "όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για το ξεπούλημα και τη διάλυση της ΔΕΗ", ενώ χαρακτήρισε "ανέκδοτο" τα όσα ακούγονται περί δημοψηφίσματος.
"Είμαστε αντίθετοι, το καταψηφίζουμε είτε με τη σημερινή του μορφή είτε με βελτιωτικές ρυθμίσεις", ξεκαθάρισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι το κόμμα του υποστηρίζει τους αγώνες που αναπτύσσονται. Παράλληλα, ανέφερε ότι το ΚΚΕ αποδέχεται το δημοψήφισμα χωρίς να δημιουργεί αυταπάτες ότι ένα αποτέλεσμα δημοψηφίσματος μπορεί να είναι θετικό, ωστόσο, όπως είπε, διαμορφώνει το πεδίο σύγκρουσης με τα συμφέροντα των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Την ισχυρή αντίθεση του κόμματός της στη σχεδιαζόμενη καθετοποίηση της ΔΕΗ εξέφρασε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, κάνοντας λόγο για "ανεπίτρεπτη και αντισυνταγματική ενέργεια, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό".
"Το νομοσχέδιο υποθηκεύει το μέλλον και των εγγονιών μας. Είναι μια ολέθρια, πολιτική, κοινωνική και οικονομική πράξη η απόσχιση και πώληση της μικρής ΔΕΗ", υποστήριξε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών Πάρις Μουτσινάς, ζήτησε την απόσυρση του και τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος.
Την κατάθεση μέχρι την Παρασκευή αναλυτικού πίνακα με όλους τους μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ ζήτησε από τον υπουργό Περιβάλλοντος ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ανέφερε ότι δεν θα το υπερψηφίσει αν δεν κατατεθούν "αλλαγές που θα φέρουν τα πάνω κάτω".
Ο κ. Κακλαμάνης μίλησε ακόμα για πρόσωπα "που κατά σύμπτωση είναι τα ίδια που ανάγκασαν τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νικόλαο Ταγαρά να αποσύρει τα άρθρα 30 και 32 του ρυθμιστικού σχεδίου και σήμερα διεκδικούν να πάρουν το 30% της ΔΕΗ".