"Απομακρύνονται άνθρωποι όταν διαπιστώνεται μέσα από τη διαδικασία είτε ότι είχαν πέσει σε πολύ βαριά πειθαρχικά παραπτώματα είτε ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις διορισμού τους. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα", τόνισε τη Δευτέρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα. "Δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι απολύσεων ούτε για το 2015 ούτε για το 2016 ούτε για το 2017. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Ποσοτικός στόχος όμως δεν πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον", ξεκαθάρισε.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον Real FM, "όλοι έπαιρναν άριστα. Αυτό ακύρωνε κάθε προσπάθεια αξιολόγησης. Εμείς εισάγαμε ως μεταβατικό στάδιο την έννοια της συγκριτικής αξιολόγησης. Άριστα θα παίρνει το 25% και θα υπάρχει και ένα 15% το οποίο θα παίρνει λιγότερο βαθμό. Όσοι έρχονται και λένε ότι ψάχνουμε περεταίρω δεξαμενές για να απολύσουμε λένε ψέματα".
"Δεν υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι πέραν των 25.000 απολύσεων. Η αξιολόγηση στο δημόσιο είναι πραγματική ποιοτική μεταρρύθμιση. Ακούω από όλους τη λέξη αξιοκρατία. Για να υπάρχει αξιοκρατία πρέπει να ξεχωρίσουν οι καλοί, από τους λιγότερο καλούς. Θα πρέπει να θεσμοθετήσουμε και έναν καινούριο τρόπο θέσπισης προϊσταμένων", πρόσθεσε.
"Αυτό το 15% δεν θα είναι δεξαμενή διαθεσιμότητας, απολύσεων, ούτε και μείωσης μισθών", σημείωσε ακόμη σχετικά με το νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού του δημοσίου, το οποίο, συγκεκριμένα, προβλέπει την υποχρεωτική κατάταξη των υπαλλήλων ως εξής: Ένα ποσοστό έως 25% θα έχει βαθμολογία 9 έως 10 και θα θεωρούνται οι άριστοι υπάλληλοι, ένα ποσοστό έως 60% θα έχουν βαθμολογία 7 έως 8 και θα θεωρούνται ως καλοί υπάλληλοι, ενώ υποχρεωτικά ένα ποσοστό 15% θα πρέπει να λαμβάνει βαθμολογία από 1 έως 6 και θα θεωρείται ως προσωπικό χαμηλών δυνατοτήτων.