Με ακόμα περισσότερο τραυματισμένη την εικόνα της κυβέρνησης πέρασε το νομοσχέδιο για την κύρωση του Μνημονίου 3. Τα 153 “Ναι” σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι η κυβέρνηση έλυσε τα προβλήματά της.
Οι επτά διαγραφές – ένας από τη Νέα Δημοκρατία και έξι από το ΠΑΣΟΚ – μειώνουν ακόμα περισσότερο τη δύναμη της κοινοβουλευτικής συμμαχίας.
Πλέον, η ελληνική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει το κλίμα στο εξωτερικό, που διαμορφώνεται και πάλι ιδιαίτερα αρνητικό, αλλά και τις δικές της ισορροπίες.
Συγκεκριμένα, “Όχι” ψήφισαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Παραστατίδης, της Δημοκρατικής Αριστεράς, Πάρις Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης, “Παρών” ο Γιώργος Κασαπίδης από τη Νέα Δημοκρατία, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Γιάννης Κουτσούκος και η Άντζελα Γκερέκου από το ΠΑΣΟΚ, και οι υπόλοιποι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία.
Οι επόμενες εβδομάδες είναι απόλυτα καθοριστικές, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση των επικεφαλής των Οργανισμών Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσουν το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ το ελληνικό ζήτημα δεν είναι μέχρι στιγμής στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας.
Ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να διαχειριστεί πλέον την εφαρμογή των επώδυνων μέτρων, που περιέχονται στο νόμο πλέον του κράτους, ισορροπώντας μεταξύ της καλής μαρτυρίας απέναντι στους δανειστές μας και του κατευνασμού της κομματικής βάσης, που βράζει.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν είχε άλλη επιλογή, έχοντας ήδη θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, ενώ ο Φώτης Κουβέλης είχε επιλέξει την τακτική της χαλαρής ψήφου.
Σε κάθε περίπτωση, κλειδί για τις περαιτέρω εξελίξεις θα αποτελέσει η ψήφιση του προϋπολογισμού, την ερχόμενη Κυριακή.