Ανοιχτός είναι ο δρόμος για τους βουλευτές, νυν και πρώην, να διεκδικήσουν και να πάρουν μεγάλες αυξήσεις και αναδρομικά, όπως οι δικαστικοί.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή" μόνο με τροποποίηση της τροπολογίας που κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης και προβλέπει αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστικών ώστε αυτές να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 καθώς επίσης και καταβολή σε αυτούς αναδρομικών, μπορεί να μπει φρένο στην όρεξη πρώην βουλευτών, να διεκδικήσουν με τη σειρά τους ανάλογη οικονομική μεταχείριση.
Βάσει του Συντάγματος και του Ζ' Ψηφίσματος από το 1975, η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με τις απολαβές του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Με βάση τη ρύθμιση αυτή, κάθε φορά στο παρελθόν που οι αποδοχές του ανωτάτου δικαστικού λειτουργού αυξάνονταν, ανάλογη ήταν και η πορεία του ύψους της βουλευτικής αποζημίωσης. Καταγράφηκαν μάλιστα τα περασμένα χρόνια προσφυγές συνταξιούχων βουλευτών στα δικαστήρια, διεκδικώντας την καταβολή αναδρομικών ποσών από τις επίμαχες αυξήσεις και τελικώς δικαιώνονταν.
Την τελευταία φορά που προέκυψε ανάλογο ζήτημα, με πολιτική δήλωσή τους, τα μέλη του Κοινοβουλίου δήλωσαν πως δεν προτίθενται να δεχθούν αναπροσαρμογή της αποζημίωσής τους. Το ίδιο αναμένεται πως θα συμβεί και τώρα. Ωστόσο, η δήλωση αυτή δεν δεσμεύει όλους εκείνους οι οποίοι έγιναν ή θα γίνουν «πρώην» βουλευτές.
Μόνη περίπτωση κατά την οποία τα δικαστήρια μπορούν να απορρίψουν τέτοιο αίτημα είναι, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, να συμπεριληφθεί διάταξη στην τελευταία τροπολογία, μέσω της οποίας να ορίζεται σαφώς ότι τα προβλεπόμενα από το περιεχόμενό της όσον αφορά τους δικαστικούς, δεν θα τύχουν εφαρμογής και στους πρώην βουλευτές.
Διαβάστε ακόμη: Πώς η κυβέρνηση ανατρέπει αποφάσεις δικαστηρίων για μισθούς-φόρους