Kορυφώνεται η διαφωνία Τσίπρα-Λαφαζάνη

Έληξαν το βραδύ της Κυριακής οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης.

Η τροπολογία που κατέθεσε το Σάββατο η Αριστερή Πλατφόρμα για το ζήτημα των συμμαχιών έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 λευκά,  ενώ υπήρξαν και 7 αποχές. Στο κείμενο εξέφραζε την πλήρη διαφωνία της σε ενδεχόμενη συνεργασία κεντροαριστερών δυνάμεων και άφηνε να εννοηθεί  σαφώς η ανησυχία της για τις κατευθύνσεις της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης κορυφώθηκε η διαφωνία Τσίπρα-Λαφαζάνη για όλα μεγάλα ζητήματα και κυρίως για τη στρατηγική του κόμματος στο μέλλον, με επίκεντρο τις συμμαχίες που θα επιδιώξει. 

Με την τοποθέτησή του ο Παν. Λαφαζάνης επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε άλλη γραμμή από την ηγεσία του κόμματος, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις συμμαχίες προς τα κεντροαριστερά.   

Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι στις εκλογές κέρδισε η αριστερά,  όχι η κεντροαριστερά -  "ιστορική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές" είπε χαρακτηριστικά"  - και προειδοποίησε ότι η σύζευξη του ΣΥΡΙΖΑ με τη κεντροαριστερά θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος που θα οδηγούσε την παράταξη  σε απομόνωση από ένα μεγάλο κοινωνικό μπλοκ δυνάμεων.   

Αυτό αποδεικνύει, υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης ότι έχουμε πιάσει ταβάνι, δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει άλλο την επιρροή του και έτσι προσφεύγει στη βοήθεια προσώπων που είτε στήριξαν είτε έχουν ψηφίσει το μνημόνιο και έχουν ηττηθεί στις προηγούμενες εκλογές.   

"Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις, ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές, που κατέστρεψαν τη χώρα" είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του.   

Αντίθετα, σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει όχι μόνο να είναι ανοικτός, αλλά και να επιδιώκει διαφοροποιήσεις και συνεργασίες με ενδεχόμενες δυνάμεις και πρόσωπα που προέρχονται από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και ευρύτερα, οι οποίες δεν έχουν εμπλακεί με ευθύνες στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών και οι οποίες ριζοσπαστικοποιούνται, δοκιμάζονται σε πρωτοβουλίες, κοινούς αγώνες και θέσεις και μετατοπίζονται προς τα αριστερά πέραν από Κεντροαριστεροδεξιές αυταπάτες.

Στο πλαίσιο αυτό, η εναντίωση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά καθόλου δεν σημαίνει ότι περιορίζει τις προσπάθειες για πολιτικές συνεργασίες μόνο στον χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.