Τρεις μήνες μετά την επιβολή της χρηματικής εγγύησης μαμούθ του 1 εκατομμυρίου ευρώ που επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη μετά την απολογία του για «ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών της πολιτείας» σε βαθμό κακουργήματος, αίρεται η υποχρέωση του να καταβάλει τα χρήματα προκειμένου να παραμείνει ελεύθερος.
Ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση στο σκεπτικό της διάταξής του με την οποία αίρεται ολόκληρο το πόσο της εγγυοδοσίας αναφέρει ότι "ενόψει της οικογενειακής και οικονομικής του κατάστασης όπως προκύπτει από τα προσκομισθέντα έγγραφα κρίνεται ότι δεν είναι δυνατή η τήρηση του περιοριστικού όρου της εγγυοδοσίας ενός εκατ. ευρώ που του επιβλήθηκε με την ανωτέρω διάταξή μας. Δεδομένου δε ότι ο κατηγορούμενος διατηρεί σταθερούς δεσμούς με την Ελλάδα, έθεσε εαυτόν στη διάθεση της ανάκρισης και δεν έχει υπάρχει στο παρελθόν φυγόποινος ή φυγόδικος κρίνεται ότι η άρση του όρου δεν θα δυσχεράνει την ανάκριση. Συνεπώς συντρέχει λόγος να αρθεί η εγγυοδοσία του ενός εκατ. ευρώ».
Υπέρ της σχεδόν ολοσχερούς εξαφάνισης της εγγυοδοσίας είχε ταχθεί για τους ίδιους λόγους με πρόταση της και η εισαγγελέας Ελένη Μαυροπούλου ζητώντας τη μείωση από 1 εκατ. ευρώ μόλις στα 10.000 ευρώ. Ωστόσο εισαγγελέας και ανακριτής έκριναν ότι πρέπει να παραμείνει ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Ο κ. Καρχιμάκης βρέθηκε κατηγορούμενος μετά από αναφορά με ημερομηνία 11.04.2013 υπαλλήλου της ΕΥΠ προς τον διοικητή της υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός φέρεται να λάμβανε από υπαλλήλους της ΕΥΠ αντίγραφα των απόρρητων συντασσόμενων κάθε μήνα "αναφορών κατάστασης ασφαλείας - εκτίμησης απειλής", των ημερήσιων δελτίων ενημέρωσης και λοιπών εγγράφων που απευθύνονταν προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Άμυνας. Επίσης φέρεται ότι έπεισε άγνωστο υπάλληλο του ΥΠΕΘΑ να του παραδώσει αντίγραφα εγγράφων με πληροφορίες και ειδήσεις που αφορούσαν στην ασφάλεια και την αμυντική ικανότητα της χώρας που έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα.
Απολογούμενος ο πρώην υπουργός είχε εκφράςει πικρία για την άσκηση δίωξης σε βάρος του και είχε αρνήθει τις πράξεις που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι ως βουλευτής προάσπιζε πάντα το εθνικό συμφέρον.