Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας στο δημόσιο

Στις κορυφαίες προτεραιότητες της ατζέντας του θέτει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την υλοποίηση ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το νέο αυτό σύστημα θα είναι αποσυνδεδεμένο από κινητικότητα και απολύσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας θα δημιουργήσει μία εσωτερική αγορά εργασίας, με αξιοκρατικά κριτήρια, που ενσωματώνει το ισχύον σύστημα με τις αποσπάσεις, τις μετατάξεις και τις μεταθέσεις. Στόχος του είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, με το «πάντρεμα» των προσόντων και δεξιοτήτων των υπαλλήλων με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης.

Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποιεί το πρώτο βήμα, με την έκδοση εγκυκλίου, προκειμένου να γίνει η καταγραφή όλων των ειδικών διατάξεων αναφορικά με τη διενέργεια υπηρεσιακών μεταβολών των υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να ενημερώσουν το υπουργείο το αργότερο έως τις 27 Ιουνίου, για την ύπαρξη τυχόν ειδικών διατάξεων αρμοδιότητάς τους αναφορικά με τη δυνατότητα διενέργειας υπηρεσιακών μεταβολών και συγκεκριμένα απόσπασης, μετάθεσης και μετάταξης.

Σημειώνεται ότι ο σκοπός της εγκυκλίου είναι η συγκέντρωση και καταγραφή του συνολικού θεσμικού πλαισίου, δεδομένου ότι υπάρχει πληθώρα ειδικών διατάξεων αναφορικά με τη δυνατότητα μετακίνησης υπαλλήλων.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι στόχος είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο και τόνισε ότι «το υφιστάμενο χαοτικό σύστημα μετακινήσεων δημοσίων υπαλλήλων, με "θολά" κριτήρια, πρέπει να αντικατασταθεί από έναν σταθερό, διαφανή και αντικειμενικό μηχανισμό, προς όφελος της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών».

Ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2015 και θα αποτελέσει, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες στο Δημόσιο, μαζί με το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού, τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων (αύριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο), την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.