Νέες ενδοκυβερνητικές τριβές φαίνεται ότι δημιουργεί το θέμα της διαθεσιμότητας, καθώς στη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ τονίστηκε ότι η διαθεσιμότητα είναι ένα αποτυχημένο μέτρο και έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όλο το δημόσιο τομέα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη σύσκεψη τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει πραγματική αξιολόγηση στο δημόσιο και να καταργηθεί η διαθεσιμότητα, όπως εφαρμόζεται σήμερα.
Ως προς το θέμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα γενικά, ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε ότι και τα θέματα της διαθεσιμότητας μπαίνουν στο γενικότερο πλαίσιο για τις συζητήσεις και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που αφορά και στη βιωσιμότητα του χρέους, τα δημοσιονομικά, και άλλα θέματα που η ίδια η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι θα μπορούσαν να τεθούν εκ νέου στην τρόικα (όπως πχ το πετρέλαιο θέρμανσης). Σημείωσε επίσης ότι «εμείς δεν αρνούμαστε τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχουμε υπογράψει έως σήμερα, αλλά παράλληλα οφείλουμε να βελτιώνουμε την πορεία των πραγμάτων εκεί που δεν αποδίδουν», φέρνοντας ως παράδειγμα τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις, όπου το υπάρχον πλαίσιο είναι ασφυκτικό και δεν δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν.
Ανέφερε ακόμα ότι το γεγονός πως επιτυγχάνονται οι στόχοι δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα και ότι συνεπώς πρέπει να ολοκληρωθεί αδιατάρακτα η προσπάθεια.
Αναφορικά με τον ρόλο των κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός και επισήμανε ότι στην κυβέρνηση λειτουργούν όχι μόνο ως υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά και ότι εκπροσωπούν την παράταξη, ενώ ζήτησε να ενημερώνεται ο ίδιος για ευρύτερα πολιτικά θέματα που μπορεί να προκύπτουν, ώστε να επιλύονται.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύης Χριστοφιλοπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα", ότι πρέπει να τεθεί το θέμα της διαθεσιμότητας και των ομαδικών απολύσεων από την Κυβέρνηση στην τρόικα.
Μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας μετά τη λήξη της συνάντηση στο ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι το θέμα με τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ ήταν "απολύσεις στο ψαχνό".
Ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι τα στοιχεία για τη διαθεσιμότητα που βρήκε στο υπουργείο δεν βασίζονταν σε αξιολόγηση.
Τόνισε ότι θα γίνει νέα αξιολόγηση και αν προκύψουν ανάγκες για προσλήψεις πέραν των 600, τότε θα βγει άμεσα προκήρυξη.
Ο κ. Λοβέρδος για τη σύνδεση της διαθεσιμότητας με τις απολύσεις είπε ότι "πρέπει να φύγει το θέμα από τις πλάτες ενός ανθρώπου" εννοώντας τον κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε: "Εμείς κουβεντιάσαμε το πρωί. Υπάρχει ανάγκη να ξαναδούμε το θέμα με συναίσθηση ευθύνης".
Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως το ΠΑΣΟΚ είναι ένα αυτοτελές κόμμα και μπορεί να έχει τις θέσεις του, ωστόσο ισχύουν όσα συμφώνησαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαθεσιμότητα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.