Μαζί Τσίπρας, Καμμένος, Κουτσούμπας στην Αγία Παρασκευή

Μαζί θα βρεθούν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ για το λουκέτο στην ΕΡΤ, καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το "μαύρο".

Στην εκδήλωση, έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής, έχουν δηλώσει ότι θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν:
-       Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας,
-       Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος,
-       Ο Γεν.Γραμματέας. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας,

Επίσης θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, πολιτικών σχημάτων, οργανώσεων και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σήμερα στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή, ενώ νωρίτερα, στις 12:30, συλλαλητήριο κατά της διαθεσιμότητας, των απολύσεων, αλλά του «λουκέτου» στην ΕΡΤ στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Οι ενώσεις και ομοσπονδίες στα ΜΜΕ έχουν κηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

Το μαύρο στην ΕΡΤ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το μαύρο στην εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης και το αιφνιδιαστικό λουκέτο στην ΕΡΤ. 

Ήταν Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013.  Λίγο πριν τα μεσάνυχτα έπεσε μαύρο στην ΕΡΤ. Ακολούθησε σιγή στους σταθμούς της ΕΡΑ. Το μαύρο στις οθόνες «πάγωσε» την Ελλάδα και οι αντιδράσεις ήταν αστραπιαίες...

Το λουκέτο είχε ανακοινώσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Το λουκέτο βασίστηκε σε μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Λίγο πριν την αναγγελία του κλεισίματος, ο Σίμος Κεδίκογλου είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενώ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είχε δημοσιευτεί λίγο νωρίτερα. Ήταν η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που έδινε στους υπουργούς το δικαίωμα να κλείνουν φορείς του δημοσίου με μία υπογραφή.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ΕΡΤ έπρεπε να οδηγηθεί στον θάνατο. Αυτό τελειώνει σήμερα, είχε πει ο Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος σε θύλακα αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης.

Στις 23:00 το βράδυ της Τρίτης διμοιρίες των ΜΑΤ, άρχισαν να κατευθύνονται προς τις κεραίες με σκοπό να διακόψουν το σήμα ενώ κόβεται το αναλογικό σήμα. Τέσσερα περιπολικά ήταν σταθμευμένα στον Χορτιάτη και έριξαν το σήμα της ΕΡΤ-3. Δέκα λεπτά αργότερα τα ΜΑΤ μπήκαν στο χώρο του Υμηττού. Στις 23:15 η ΕΡΤ σίγησε.

Μέσα σε μια νύχτα έκλεισε ο ιστορικός δημόσιος φορέας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας. Το σοκ ακολούθησε κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα, με πολίτες να συγκεντρώνονται έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ αλλά και στη Μουρούζη σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης παραμένοντας στο σημείο για ημέρες και νύχτες.

«Πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα "κλείσιμο" της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με τρόπο "απεφασίσαμεν και διατάσσομεν"», τόνιζε τότε η ΕΣΗΕΑ, κηρύσσοντας απεργίες σε όλα τα Μέσα, ενώ σε απεργίες προχώρησαν και ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.