Τσίπρας σε Ντράγκι: Ζητάμε γενναίες αποφάσεις και New Deal

Το πάγιο αίτημά του για διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, με παράλληλη εφαρμογή ρήτρας ανάπτυξης και λήψη μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, μετέφερε στο διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή συνάντηση που είχα μαζί του στη Φρανκφούρτη.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν το τέλος της θητείας του Γιώργου Προβόπουλου στο “τιμόνι” της Τράπεζας της Ελλάδος, με το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα να ακούγεται πολύ έντονα για τη διαδοχή του, μία προοπτική στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του, ζητώντας ευρεία συναίνεση για τον αντικαταστάτη του Γ. Προβόπουλου, μετά από διαβούλευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι οι αιτίες της κρίσης στην Ελλάδα δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τα μνημόνια, φέρνοντας ως παράδειγμα τη φοροδιαφυγή, ενώ ζήτησε αλλαγή πορείας στην Ευρώπη, με γενναίες πολιτικές αποφάσεις προς την κατεύθυνση ενός “new deal”, σημειώνοντας πως τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην Ευρωζώνη είναι μεν σε θετική κατεύθυνση, όμως στην Ελλάδα δε θα λειτουργήσουν, λόγω του αποπληθωρισμού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και πάλι σε λύση αντίστοιχη με αυτή που επελέγη για τη Γερμανία το 1953, με διαγραφή χρέους, και σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης υποστήριξε ότι το κλίμα ήταν εποικοδομητικό.

ΕΚΤ: Αναγνωρίζουμε την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις

H κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα απόψε ο επικεφαλής την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τράπεζας.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η ΕΚΤ αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα δημόσια οικονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ εκτιμά ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και για τη μείωση του δημόσιου τομέα και την αύξηση της παραγωγικότητάς του.